ЕС и Великобритания влизат в нови търговски преговори

Страните ще работят по разрешаване на проблемите върху Северноирландския протокол

ЕС и Великобритания влизат в нови търговски преговори

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Представителите на Европейския съюз и Обединеното кралство започват процес на технически и политически разговори, които може да доведат до нов съвместен документ, с който да разрешат нерешените въпроси около Северноирландския протокол след Брекзит, съобщава RTÉ News, позовавайки се на вътрешни източници. Част от дипломатите в преговорите са заявили пред медията, че разговорите вървят в положителна насока и с „приятелски тон“, което дава възможност проблемите там да бъдат разрешени още тази седмица, ако водещият министър по преговорите на Обединеното кралство Дейвид Фрост и неговият колега от ЕС Марош Шефчович се споразумеят.

Разговорите между Лондон и Брюксел са на фона на ожесточени протести в Северна Ирландия, които започнаха още през февруари, но ескалираха през последните две седмици. Поредна нощ органите на реда в страната се борят с множество протестни групи, които хвърлят бомби и факли по полицаите и обществените сгради. Властите съобщават за множество ранени и двама загинали.

Напрежението първоначално ескалира около Белфаст и Ларн, но бързо протестите обхвана цялата страната, като протестиращите твърдят, че Лондон не е зачел интересите на Северна Ирландия при търговската сделка между Великобритания и ЕС. В следствие на което страната претърпя транспортен хаос на пристанищата в Белфаст, а производителите обявиха загуби за стотици милиони евро.

Исканията на протестиращите са ЕС да предоговори и да изясни неяснотите по сделката с Обединеното кралство, за да може търговията отново да се възстанови и да се изпълнява без забавяния.

Вчера британското правителство се обяви категорично, че няма да помогне на Северна Ирландия с овладяване на ситуацията в страната, но само ден по-късно преговорите вече са факт.  

Както по време на търговските разговори през 2020 г. Великобритания отново смята, че ЕС трябва да прояви разбиране и гъвкавост, за да бъдат разрешени проблемите около Северноирландския протокол, който уговаря търговията между двете страни след развода.

Представители и от двете групи обявиха, че се работи по изготвянето на нов документ, който да бъде в интерес на двете страни и да извади Северна Ирландия от медиаторската позиция, в която е попаднала, след като остана на свободния пазар с ЕС след Брекзит.

Европейската комисия пък от своя страна неофициално е повдигнала въпроса за митническите проверки и факта, че отнемат твърде много време, което предизвиква забавяне в доставките.

След напускането на Великобритания от Блока при внос и износ на стоки, на границата се извършват щателни митнически проверки и се издават специализирани индивидуални здравни сертификати, което отнема средно около 8 ч.

ЕК е направила предложение да се сключи съвместно споразумение на ЕС и Обединеното кралство, което според служителите може да премахне до 90% от проверките и контрола в Ирландско море.

Коментари: 0