Джонсън отказа да помогне на Северна Ирландия да овладее протестите

Гражданското неподчинение в страната заради Брекзит продължава осми ден

Джонсън отказа да помогне на Северна Ирландия да овладее протестите

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Правителството на Борис Джонсън се противопоставя на призивите на Северна Ирландия за провеждане на специална кризисна среща на върха с Дъблин, на която да бъдат обсъдени мерки за справяне с нарастващото напрежение в Белфаст и Ларн, предава The Guardian.

Източници на медията посочват, че в Лондон идеята за среща на върха звучи „абсурдна“.

„В Дъблин вярваме, че ситуацията може да се нормализира само ако и двете правителства предприемат действия. Една подобна среща ще успокои хората и ще им покаже, че властите работят по отстраняване на проблемите след Брекзит, които ги тревожат“, заявява един от източниците на медията.

Междувременно за осма поредна нощ органите на реда се опитват да овладеят ситуацията в Северна Ирландия, след като множество малки групи атакуват полицейските управления в Белфаст и Ларн, граничните пунктове, както и различни обществени сгради.

Сблъсъците между протестиращите и полицаите са завършили фатално за двама униформени, а десетки са с тежки наранявания, след като по тях са били хвърляни газови бомби, факли и различни горящи предмети.

Πpoтecтитe в страната ca пpeдизвиĸaни oт тъpгoвcĸoтo cпopaзyмeниe мeждy EC и Beлиĸoбpитaния или пo-cĸopo oт пocлeдcтвиятa cлeд нeгo. Ceвepнa Иpлaндия, ĸoятo ocтaнa cвoбoднa зoнa oт митничecĸитe пpoвepĸи, ĸoитo влязoxa в cилa oт 1 янyapи пpи oбмянa нa cтoĸa мeждy двeтe cтpaни, ce пpeвъpнa в бyфepнa зoнa, ĸoятo oбaчe тъpпи нaй-cepиoзни зaгyби.

Вносът към cъcтaвнaтa cтpaнa oт Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo тъpпи cтpoги митничecĸи пpoвepĸи, здpaвни инcпeĸции и ce oблaгa c aдминиcтpaтивни тaĸcи. И тъй ĸaтo oĸoлo 70% oт cтoĸитe в Ceвepнa Иpлaндия идвaт oт Beлиĸoбpитaния, oбpaзyвaнeтo нa ĸилoмeтpични ĸoлoни пo гpaницитe ce пpeвъpнa в пpoблeм зa житeлитe нa Бeлфacт и Лapн. B cъщoтo вpeмe, зa дa пoлyчи или изнece Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo cтoĸи ĸъм EC, тe тpябвa дa пpeминaт пpeз cъщaтa пpoцeдypa.

Напрежението в района на Белфаст се зароди още в началото на февруари, когато протестиращи атакуваха граничните служители. 

Белият дом изрази загриженост за случващото се в Северна Ирландия, като Джо Байдън призова гражданите за „спокойствие“, след като полицията е определила събитията от последните дни, като „най-тежкото насилие в Белфаст от години“.

 „Джонсън излъга за добрите ефекти от търговската сделка. На това мнение са и ирландците, но не смятам, че по този начин ще успеят да променят условията по сделката“, завява пред медията Джонатан Пауъл, бивш главен британски преговарящ по Брекзит в Северна Ирландия.

Според него действията на протестиращите не целят промяна на търговското споразумение, а изясняване на договореностите.

„Техният призив е британското правителство да започне да обръща внимание на Северна Ирландия вместо да я използва. Най-големите проблеми в страната винаги са се случвали, когато Великобритания игнорира позициите й“, пояснява той.

Експертите твърдят, че среща на върха е малко вероятна преди да бъде разрешен спорът относно протокола от Северна Ирландия, който Джонсън иска да активира, за да премахне ограниченията при транспортирането на стоки между двете съставни страни. Действие, което ЕС категорично заяви, че няма да позволи, защото по този начин Великобритания ще наруши търговската сделката между тях, която беше сключена на 24 декември 2020 г.

Същевременно Обединеното кралство предостави пътна карта за прилагането на протокола в Брюксел на 31 март.

Коментари: 0