Лондон е лидер в глобалните продажби на луксозни имоти

Най-активни в британската столица през изминалата година са били руските, френските и китайските купувачи

Лондон е лидер в глобалните продажби на луксозни имоти

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Миналата година богатите са купили повече жилища в Лондон, отколкото във всеки друг град по света, сочат данните на консултантска компания Knight Frank, предава Financial Times. Според проучването основна причина за това е слабият паунд и края на сагата около Брекзит.

Купувачи от цял свят са похарчили почти 4 млрд. долара за т.нар. супер луксозни имоти в Лондон, които се класифицирани като жилища с продажна цена от поне 10 милиона долара или повече. Това е повече от общата сума, инвестирана в луксозни жилища, в който и да е било друг град по света през 2020 г., като Лондон изпреварва Хонконг и Ню Йорк.

Въпреки ограниченията за пътуване и факта, че пазарът на жилища в Обединеното кралство беше ефективно блокиран между март и май миналата година, броят на продажбите с цена над 10 милиона долара в Лондон нараства спрямо 2019 г., като особено активни са били руските, френските и китайските купувачи.

Притокът на пари от чужбина дойде в момент, когато много жители на Лондон се пренасочиха към предградията в търсене на повече пространство в ерата на дистанционната работа и спасиха пазара.

За 2020 г. в града са били продадени 201 луксозни имота на средна цена от 18.6 млн. долара, а в 31 от тези трансакции купувачите са платило по 25 млн. долара отгоре или повече.

Една от най-големите продажби за изминалата годината е закупуването на имението Belgravia срещу 42 милиона паунда от британския индустриален магнат Санджеев Гупта.

Въпреки пандемията 19 млрд. долара общо са били похарчени за супер луксозни имоти в дузина градове по света, по данни на Knight Frank.

През 2020 г. продажбите на супер луксозни имоти в Ню Йорк спадат с 48 на сто, тъй като богатите купувачи се насочват към по-слънчевите места в САЩ като Палм Бийч, Лос Анджелис и Маями.

Търговията в Хонконг, който е лидер при тези продажби през 2018 и 2019 г., спада с 27% през 2020 г., засегната от политическата несигурност, свързана с Китай и строгите мерки срещу коронавируса.

Коментари: 0