Турция замрази сделка за $83 млн. с Италия заради изказването на Драги

Дипломатическият скандал „дивангейт“ се разраства

Турция замрази сделка за $83 млн. с Италия заради изказването на Драги

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Турция е замразила сделка за закупуване на хеликоптери на стойност 83 милиона долара от италианската компания Leonardo, след като премиерът на страната Марио Драги разкритикува остро поведението на президента Реджеп Тайип Ердоган, пишат вестниците La Repubblica и Il Fatto Quotidiano. Според двете издания Анкара настоява за официално извинение от италианското правителство и няма да се задоволи с разяснения по дипломатически канали.

Информацията за спряната сделка идва, след като Драги нарече турския президент „диктатор“, а поведението му спрямо председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен – неподходящо и унизително. Острите реплики бяха отправени по адрес на Ердоган по повод дипломатическия скандал „дивангейт“.

Миналата седмица лидерът на ЕК и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посетиха турския президент в Анкара. На срещата обаче имаше само два стола – за двамата мъже, докато единствената жена в групата бе принудена да седне на дивана встрани.

Конфузната ситуация породи напрежение, остри критики към Ердоган, но и към безучастното поведение на Мишел. Самият той по-късно обясни реакцията и призна, че дори е изгубил съня си през последните дни.

Коментари: 0