Шарл Мишел не можел да спи след гафа в Турция

Той обясни, че не е искал да създава сцена, за да не развали постигнатия напредък в отношенията с Турция

Шарл Мишел не можел да спи след гафа в Турция

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел не може да спи след инцидента в Анкара тази седмица, станал известен като „дивангейт“. Той и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пoceтиxa Epдoгaн във втopниĸ. Ha лидepcĸaтa тpoйнa cpeщa oбaчe нe бe пpeдвидeн cтoл зa eдинcтвeнaтa жeнa cpeд тяx, ĸoятo нeлoвĸo ce oттeгли нa oтcpeщния дивaн.

Мишел зае мястото си, оставяйки Фон дер Лайен да стои права. Предпочела да не прави сцена, тя седна на близкия диван отстрани. 

Мишел веднага бе разкритикуван за поведението си, особено след като двамата президенти дойдоха да обсъдят равенството между половете и оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция, която има за цел да се бори срещу насилието над жени и момичета.

Изображенията са шокиращи. Разположението на местата беше унизително и това е много жалко“, призна днес Мишел в интервю за няколко европейски вестника, предава Reuters.

„Не спя добре от инцидента с дивана насам“, заяви Мишел.

Официално от ЕС обвиняват липсата на достъп на протоколната служба на Мишел преди срещата. В същото време обаче Шарл Мишел е готов да поеме известна отговорност.

Поемам своя дял от отговорността за инцидента“, каза той. „Урсула фон дер Лайен предаде посланието за правата на жените и човека на турците. Ако бях пристъпил да предложа стол, това можеше да се стори покровителствено“, поясни Мишел.

„Страхувах се да не създам инцидент“, продължава той. „Работихме усилено в продължение на месеци, за да получим положително послание от Турция. Ако бях отговорил по видим начин пред камерата, щяхме да обезсилим тези усилия и подготовка“, коментира председателят на Европейския съвет.

Коментари: 0