Драги нарече Ердоган „диктатор“ и леко скара Италия и Турция

Италианският премиер остро осъди отношението на турския президент към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен

Драги нарече Ердоган „диктатор“ и леко скара Италия и Турция

Снимка: БТА (колаж)

Автор: Economic.bg

Италианският премиер Марио Драги обвини турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че тази седмица е унизил председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и каза, че е важно да бъдем откровени с „диктаторите“ като него, предава Reuters. 

Фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посетиха Ердоган в Анкара във вторник. На лидерската тройна среща обаче не бе предвиден стол за единствената жена сред тях, която неловко се оттегли на отсрещния диван. Случаят породи критични коментари и дипломатическо напрежение.

„Абсолютно не съм съгласен с поведението на Ердоган спрямо председателя Фон дер Лайен ... Мисля, че това не беше подходящо поведение и съжалявам за унижението, което Фон дер Лайен трябваше да изтърпи“, каза Драги пред журналисти.

Тук трябва да кажем, че с тези, нека ги наречем с истинските им имена – диктатори, с които така или иначе трябва да координираме действията си, трябва да сме напълно откровени, когато не сме съгласни с начина, по който се държат“, заяви още Драги.

Италианският посланик в Анкара бе извикан във външното министерство заради коментарите на Драги, съобщи турската държавна агенция Анадолу. A vъншният министър Мевлют Чавушоглу се обърна с критика към Драги.

Ние категорично осъждаме неприемливия, популистки дискурс на назначения италиански премиер Драги и неговите грозни и невъздържани коментари относно избрания от нас президент“, написа Чавушоглу в Twitter.

Коментари: 0