Ваксинацията в най-богатите държави върви 25 пъти по-бързо

Икономиките с най-високи доходи са приложили 40% от ваксините в света, но само на 11% от световното население

Ваксинацията в най-богатите държави върви 25 пъти по-бързо

Снимка: Unsplash

Към момента са приложени дози, достатъчни за пълна ваксинация на около 5% от световното население, но разпределението им е неравномерно, като повечето отиват в най-богатите страни. До 8 април 40% от ваксините срещу COVID-19, прилагани в световен мащаб, са били насочени към гражданите в 27 богати държави, чието население представлява 11% от световното. Най-бедните, които са около 11%, са получили едва 1.6% от приложените досега ваксини, според анализ на данните, събрани от Bloomberg Vaccine Tracker.

С други думи, страните с най-високи доходи ваксинират 25 пъти по-бързо от тези с най-ниски доходи.

Базата данни на Bloomberg за ваксинации проследява повече от 726 млн. дози, прилагани в 154 страни. Като част от усилията да се оцени достъпът до ваксини по целия свят, тракерът разполага с нов интерактивен инструмент, измерващ държавите по богатство, население и достъп до ваксини.

Например САЩ са направили 24% от ваксинациите в света, но само 4.3% от населението е ваксинирано, докато Пакистан разполага с 0.1% от общия обем ваксини, които биха били достатъчни за 2.7% от световното население. Моделът се повтаря по целия свят и показва усилията на богатите страни за предварително закупуване на милиарди дози ваксини, достатъчни да покрият популациите им няколко пъти.

САЩ са на път да ваксинират 75% от своите жители през следващите три месеца. Междувременно почти половината от страните все още не са достигнали 1% ваксинирано население. Изчисленията на неравенствата не включват и още 40 държави, които са сред най-бедните в света, а и все още нямат публични данни за ваксинацията. Тези неизследвани страни представляват почти 8% от световното население.

Източник: Bloomberg Vaccine Tracker

В САЩ федералното правителство определя къде се изпращат ваксините. Досега на всеки щат са били разпределени ваксини въз основа на числеността на популацията. Въпреки че има разлики в достъпа от квартал до квартал, всеки щат е получил справедлив дял, приблизително пропорционален на броя на жителите.

Свят на неравенствата

Няма механизъм, който да осигури справедливо разпределение на фармацевтичните продукти по целия свят. Ако всички ваксини в света бяха разпределени въз основа на населението, САЩ щяха да прилагат почти 6 пъти повече ваксини от справедливия дял. Обединеното кралство би използвало 7 пъти повече ваксини според разпределението на населението си (изпреварвайки двойния дял за ЕС). На първо място в списъка са ОАЕ и Израел, съответно с 9 и 12 пъти по-голям дял в зависимост от населението им.

Скоростта на ваксиниране в Китай приблизително съответства на средната стойност в световен мащаб – приложени са 20% от общия брой ваксини в света на 18% от световното население. Китай е предоставяла ваксини на по-малко богати държави, понякога без печалба.

Най-бедният континент в света – Африка, е и най-малко ваксиниран. От 54 държави само три са ваксинирали малко над 1% от населението си. Повече от 20 държави на континента все още не са започнали да изпълняват програмите си за ваксиниране.

Коментари: 0