Кунчев: Извънредната епидемична обстановка трябва да се удължи

Според него не е ясно дали ще има кой да вземе подобно решение в сегашната политическа ситуация

Кунчев: Извънредната епидемична обстановка трябва да се удължи

Снимка: Красимир Свраков

Автор: Economic.bg

Нужно е удължаване на извънредната епидемична обстановка с още месец, тоест до края на май, обяви днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ. Той уточни, че решението трябва да е на правителството, но предвид политическата ситуация в страната, не е ясно дали ще има кой да го вземе.

Мерки срещу COVID-19

Малко ме плаши тази неяснота, защото в ситуацията, в която се намираме, трябва да има отговорни и парламент, и правителство, които да вземат решение“, подчерта доц. Кунчев.

Експертът каза, че нова вълна на заразата може да има в есенно-зимния сезон. Ангел Кунчев изрази мнение, че е рано за успокоение и масовата ваксинацията трябва да продължи.

Колкото до ваксината на AstraZeneca, той посочи, че се надява до десетина дни да има „общоевропейски отговор какво да правим с имунизацията“. Припомняме, че Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) посочи, че може да има връзка между ваксината и случаите на тромбози в страни от Европейския съюз. Вследствие на това държавите членки на ЕС подходиха по различен начин, като България продължава да прилага препарата, но с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст.

Коментари: 0