СЗО е против ваксинационните паспорти

Подобни изисквания задълбочават неравенствата и нарушава свободата на движение

СЗО е против ваксинационните паспорти

Снимка: Unsplash

Автор: Economic.bg

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е против задължителната ваксинация при международни пътувания, като комисията за извънредната здравна ситуация препоръчва на страните да не изискват подобни доказателства от пристигащите. Това става ясно от информация на сайта им.

СЗО се аргументира с ограничените доказателства дали ваксинацията срещу COVID-19 намалява възможността на хората да предават вируса и със задълбочаващото се неравенство в глобалното разпределение на ваксините. Страните трябва да признаят, че подобно изискване задълбочава ножицата между развити и развиващи се държави и води до неравноправие в свободата на движение.

Европейската комисия (ЕК) предложи създаването на цифров зелен сертификат за улесняване на безопасното свободно движение на гражданите в рамките на Блока по време на пандемията. Документът ще представлява доказателство, че дадено лице е било ваксинирано срещу COVID-19, че е получило отрицателен резултат от тест или че е преболедувало коронавируса. 

Според някои експерти сертификатът е дискриминационен и подкопава основно право на гражданите в ЕС – свободното движение. Медици изтъкват неговата несъстоятелност от гледна точка на споделянето на чувствителна медицинска информация. Сертификатите за ваксиниране са лошо решение за туризма.

Припомняме, че вчера Гърция официално отмени изискването за задължителна 7-дневна карантина за гражданите на държави членки на ЕС и на Шенгенското пространство. Отпадането ѝ за пътуващите от тези страни ще е възможно само при условие, че гражданите представят при пристигане в Гърция документ за негативен резултат от PCR тест или сертификат за ваксинация.

Коментари: 0