Британският пазар на труда загърбва коронакризата

Британската безработица се понижи за втори пореден месец

Британският пазар на труда загърбва коронакризата

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Безработицата във Великобритания се понижи за втори пореден месец от началото на годината през февруари, въпреки че по това време страната се намираше в локдаун. Нивата на безработица за периода декември 2020 - февруари 2021 г. са се понижили до 4.9% от 5% през периода ноември 2020 - януари 2021 г., докато очакванията на финансовите пазари бяха за повишение до 5.1 на сто, сочат данните на Службата за национална статистика (ONS).

Спрямо същия период преди година обаче нивото на безработица в Обединеното кралство е все още с 0.9% по-високо, предава Reuters.

Пазарът на труда се очаква да остане стабилен и да стопи високите проценти на безработица, предизвикани от наложените ограничителни мерки в страната, за да се спре разпространението на коронавируса.

Ранните показатели за март и първите седмици на април сочат нарастващ брой обяви за работа, пуснати онлайн, тъй като работодателите в сектора на хотелиерството, ресторантьорството и дребната търговия отново заработиха. 

„Броят на свободните работни места, по предварителни данните, е нараснал с 16% само през март до 650 хиляди и това може да доведе до по-висока заетост през следващите месеци", добавят от службата. 

От ONS поясняват, че безработицата щеше да бъде доста по-висока без наличието на правителствената схема за заплащане на пуснатите в принудителен отпуск работници, която програма беше удължена до края на септември.

В същото време обаче нивото на заетост продължава да се понижава, достигайки 75.1% през трите месеца до края на февруари.

Броят на служителите по ведомост в британските компании пък е спаднал с 56 000 между февруари и март, обръщайки неотдавнашната тенденция на подобрение, добави ONS, позовавайки се на данни от данъчната служба на Великобритания. Това увеличи общия брой на загубените работни места от началото на коронавирусната пандемия до 813 000.

В същото време средната обща седмична работна заплата нарасна през трите месеца до февруари с 4.5% на годишна база, но след повишение с 4.8% през предходните три месеца до януари. Изключвайки бонусите, средна седмична работна заплата се повиши през трите месец до края на февруари с 4.4% след повишение от 4.3% през периода ноември 2020 г. - януари 2021 г.

Британската икономика се сви с почти 10% през 2020 г., след като във Великобритания беше въведен по-късно първоначалния противоепидемичен локдаун, но за разлика от останалите водещи икономики този локдаун продължи по-дълго време.

Сега обаче Обединеното кралство се намира в процес на постепенно вдигане на противоепидемичните ограничения на фона на намаляващата заболеваемост и смъртност от COVID-19 с оглед на ускорената ваксинация, докато повечето от останалите европейски държави се налага да удължат или дори да затегнат допълнително въведените от тях рестрикции.

Коментари: 0