ЕС ускорява въвеждането на ваксинационни паспорти

ЕС ускорява въвеждането на ваксинационни паспорти

Този месец Брюксел ще представи законопроект за създаване на т.нар. ваксинационни паспорти, съобщи председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Документът ще се нарича Digital Green Pass и ще включва подробности като това дали лицето е било ваксинирано, както и предишни резултати от тестове за COVID-19 и медицински декларации.

Проектозаконът ще бъде последван от поне три месеца техническа работа.

Това означава, че пропускът може да бъде въведен най-рано през юли.

„Цифровият зелен пропуск трябва да улесни живота на европейците“, каза фон дер Лайен. "Целта е постепенно да им се даде възможност да се движат безопасно в Европейския съюз или в чужбина - за работа или туризъм.“

Политиката в областта на здравеопазването е компетенция на страните от ЕС и Европейската комисия няма почти нищо в тази област на политиката. Паспортът на ваксината обаче ще се основава на свободата на движение в рамките на територията на ЕС, област, в която Брюксел има по-големи изпълнителни и законодателни правомощия.

"Работим за улесняване на безопасното и свободно движение в Европейския съюз, без да го ограничаваме", каза говорителят на ЕК, Ерик Мамер.

Той не даде информация дали гражданите на страни извън ЕС могат да получат пропуска.

За да продължи напред, ЕК ще се нуждае от държавите членки да действат бързо, особено по отношение на "ИТ системите и взаимовръзките", добави той.

Коментари: 0