Гърция премахна карантината за ваксинирани туристи

При представяне на отрицателен PCR тест също няма да бъде необходима изолация

Гърция премахна карантината за ваксинирани туристи

Снимка: Pixabay

Автор: Economic.bg

Гърция започва поетапния процес на отваряне на туристическия си сектор чрез премахване на карантинните изисквания за пътници от 32 държави, които са били ваксинирани или представят отрицателен тест за COVID-19. От 19 април граждани от 27-членния блок, както и от САЩ, Великобритания, Израел, Сърбия и Обединените арабски емирства, които отговарят на условията за тестване/ваксинация, ще могат да влизат в южната ни съседка без необходимостта от самоизолация за десет дни след пристигане.

 

Премахването на ограниченията за посетители от конкретни държави се случва като част от подготовката за по-широко, макар и условно, възобновяване, насрочено за средата на май, което преди това беше обявено от гръцкия министър на туризма Хари Теохарис.

Те са малки стъпки преди страната да се отвори, както е планирано за туристи на 14 май", заявиха от Министерство на туризма. Девет летища ще бъдат отворени едновременно с премахването на ограничението.

Гърция е особено зависима от туризма, като повече от 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и едно на всеки пет работни места обикновено се осигуряват от туристическия сектор. На всичкото отгоре страната все още се бори да се възстанови от дългогодишната криза, продължила десетилетие, породена от глобалната финансова криза от 2008 г.

Коментари: 0