Борисов обеща на десетата година газовата връзка с Гърция да е готова

Азерският газ трябва да започне да тече през интерконектора в началото на 2021 г.

Борисов обеща на десетата година газовата връзка с Гърция да е готова

Снимка: МС

На 1 януари следващата година в България ще влезе азерски газ. Така ще постигнем пълна диверсификация на енергийните доставчици. Това заяви на поредната си инспекция по газопроводите в България министър-председателят Бойко Борисов.

Подобни хвалби на премиера имаше и точно преди година, когато газовата връзка с Гърция (IGB) вече закъсняваше с 12 месеца - тя трябваше да е готова през 2018 г. Всъщност историята на проекта започва през далечната 2011 г., когато започва да се реализира от смесеното дружество „Ай Си Джи Би“, с акционери „Български енергиен холдинг“ (50%) и IGI Poseidon (50%). Така през следващата година, точно 10 години след началото на проекта, най-после по него ще потече азерски газ, поне според последното обещание на Борисов.

Ето това е, затова ги е много яд, затова се бунтуват някои, защото това никой не е вярвал, че някога ще стане, а то става, то се вижда. Това е изключително важно“, каза той при инспекцията днес.

Ако трябва да сравним двата големи енергийни проекта в страната ни - т.нар. „Балкански поток“, през който ще тече руски газ, и газовата връзка с Гърция, ясно проличава кой е по-важен за страната ни. Началото на „Балкански поток“ в България бе дадено през септември 2019 г. и по последна информация той ще бъде завършен в средата на декември 2020 г., или за малко повече от година.

Коментари: 0