ГЕРБ предложи за трудов и осигурителен стаж да се признават до 60 дни неплатен отпуск

От своя страна опозицията иска увеличение на минималното дневно обезщетение за безработица

ГЕРБ предложи за трудов и осигурителен стаж да се признават до 60 дни неплатен отпуск

Снимка: Красимир Свраков

700 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

До 60 работни дни неплатен отпуск да се признават за трудов и осигурителен стаж през 2021 г. Това предлагат депутати от ГЕРБ с поправки в Кодекса за социалното осигуряване (КСО) през преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година.

В мотивите се посочва, че увеличението с 30 дни се налага заради извънредната епидемична обстановка и ограниченията за работа, които се налагат на не малка част от населението.

Опозицията също е вкарала свои поправки в КСО. Депутатът от ДПС Хасан Адемов предложи коефициентът на тежест на 1 година осигурителен стаж да нарасне от 1.2 на 1.3. Той направи това предложение още в пленарна зала, при разглеждането на проекта на първо четене, като според него по този начин ще се осигури и увеличение на всички пенсиите с 10% от 1 юли 2021 г. и с 5% от 1 януари.

Социалистите пък предлага и да се увеличи минималното дневно обезщетение за безработица от сегашните 12 на 17.50 лв., а за гледане на дете през втората година обезщетението да нарасне на 650 лв.

След като голям брой хора пропуснаха възможността си да променят осигуряването си от частните фондове в общественото осигуряване, сега се предлага официално да се увеличи срокът - до юни 2021 г. 

В същия период тези, които вече са получили пенсия, без да са променили осигуряването си, ще имат правото да поискат преизчисляване без намалението от 20%. Това важи за полицаите, военните и пенсионерите от службите и правосъдната система. За същите категории важи и това, че ако оставят средствата си в частни фондове, държавната им пенсия ще се преизчислява с по-ниския коефициент на редукция, който ще е в сила от догодина и ще бъде 10%. При този вариант те ще получат втората си пенсия от универсалния фонд, когато навършат общата пенсионна възраст.

Подкрепи Economic.bg