Борисов ще се кандидатира за президент, но не сега

“Цял живот съм бил биткаджия и знам, че хубав бой няма\", заяви премиерът

Борисов ще се кандидатира за президент, но не сега

Ще се кандидатирам за президент, но на следващите избори след пет години. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос дали ще бъде претендент за поста на държавен глава.  От месеци в медийното пространство често излизаха публикации, в които се твърдеше, че именно той ще бъде кандидатът на ГЕРБ. С изказването си обаче той отрече спекулациите.

“Цял живот съм бил биткаджия и знам, че хубав бой няма, винаги е лошо”, коментира Борисов по повод решението на НАТО за засилване на отбранителните способности по източния фланг заради струпването на войски и техника на Русия в региона. Премиерът сподели своята идея Черно море да стане демилитаризирана зона, без кораби и подводници. По думите му това е зона, в която се очаква да има залежи на газ, всички страни, които имат излаз на Черноморието развиват туризъм. Също така морето дава възможности за голям стокообмен и именно това го прави ключово място.

Премиерът откри, заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кмета на Стара Загора Живко Тодоров, регионалния център за управление на отпадъците – Стара Загора, където ще се приемат за третиране неопасни твърди битови отпадъци от всички общини в областта плюс община Твърдица, Сливенско. Борисов коментира, че проекта ще допринесе за намаляване на замърсяването и облагородяване на околната среда, в която живеят над 365 000 души.

Обектът е разположен в землището на с. Ракитница, на площ от 325 декара, и включва клетка за депониране на неопасни отпадъци с обслужваща инфраструктура, общински център за рециклиране, инсталация за сепариране и закрито компостиране, система за улавяне на газовете.

Изградени са и 4 пречиствателни съоръжения за пречистване на водите от експлоатацията на регионалния център. Сегашното градско сметище на Стара Загора "Мандра баир" както и още 9 общински сметища ще бъдат закрити и рекултивирани, а с въвеждането в експлоатация на този регионален център ще се постигне увеличаване на разделното събиране на битовите отпадъци и тяхното рециклиране. Средствата за осъществяването на този проект са осигурени чрез ОП „Околна среда 2007-2013“.

Коментари: 0