Борисов: \"Трябва внимателно да си мерим думите\"

Премиерът се опасява от орязване на евросредства заради повишените разходи за сигурност

Борисов: \

Аз не съм толкова голям ястреб и не влизам в такива теми, защото балансът в света е така крехък, че трябва много внимателно да си мерим думите. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод изявлението на президента, че Русия планира хибридна война срещу България и Балканите.

Припомняме, че в свое интервю в неделя Росен Плевнелиев обяви опасенията си, че масираните кибератаки срещу сайтовете на Министерския съвет, Народното събрание и ЦИК може да се дирижират от Москва. Според него руската армия все по-често навлиза във въздушната зона за сигурност над Черно море, а поведението на Русия е агресивно и непредсказуемо. Борисов не пожела да коментира изказването на българския държавен глава с подробности, но каза само, че трябва да бъдем умерени в изказванията си.

Премиерът сподели, че допуска орязване на средства от европейските фондове заради по-големите разходи за сигурност след атентатите в Париж. По думите му каквото е трябвало да се направи у нас по отношение на сигурността, е вече направено. Той не уточни дали има индикации за предстоящи ограничения от ЕС. „Ще следим и осигуряването на средства за тези цели, защото оперативните програми са изключително важни, а пари в Европа няма. С колегата Радан Кънев си поговорихме, че заради сигурност могат да започнат да режат пари от оперативните програми. Надявам се да не го направят, казали сме си мнението.“, сподели той. 

„Ние сме шокирани и дълбоко скърбим след терористичните атаки в Париж. Това беше атака срещу всички нас. Ние ще се изправим срещу тази заплаха заедно с всички необходими мерки и безкомпромисна решителност.“, написа премиерът в профила си във Фейсбук. 

Коментари: 0