Франция обяви драконовски мерки срещу тероризма

Президентът Оланд впряга всички сили срещу „Ислямска държава“

Франция обяви драконовски мерки срещу тероризма
3911 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Назначаване на нови 5000 полицаи и 2500 съдии и прокурори, създаване на Национална гвардия, отнемане на гражданството на заподозрените в тероризъм, затваряне на джамиите, проповядващи салафизъм, изпращане на допълнителни войски в Близкия изток и коалиция за унищожаването на „Ислямска държава“.

Това са само част от безпрецедентните мерки за сигурност, които президентът на Франция Франсоа Оланд предложи на двете камари на френския парламент в двореца Версай.

Както бе съобщено и по-рано, Оланд удължи извънредното положение в държавата с 3 месеца. 

Ще бъдат хвърлени сериозни усилия в сферата на сигурността. Това включва назначаването на допълнителни 5000 полицаи и жандармеристи, 2500 съдии и прокурори, 1000 митничари и създаването на Национална гвардия от резервисти.

Президентът посочи, че мерките за сигурност ще повишат бюджетните разходи, но заяви, че сигурността е по-важна от бюджетните правила на ЕС.

Ще има промени в конституцията в частта й за извънредните положения, както и нови закони, свързани с разузнаването и тероризма. Предвижда се разширяване на правата на силите за сигурност да използват оръжие, както и сериозно увеличаване на наказанията за престъпления, свързани с тероризъм.

Ще бъдат затваряни джамиите, проповядващи салафизъм. Ще се отнема френското гражданство на съпричастните към ислямизма и заподозрените в тероризъм. Всички имигранти, преценени като потенциално опасни, ще бъдат експулсирани незабавно.

Отпада намерението за намаляване на военните бюджети и съкращения в армията до 2019 г.

Ще бъдат изпратени допълнителни войски в Близкия изток – начело със самолетоносача „Шарл Де Гол“, а военните удари в Сирия ще се утроят. Президентът обеща формиране на коалиция за окончателното унищожаване на „Ислямска държава“.

„Сирия се превърна в най-големия завод за тероризъм, който светът някога е виждал. Ще продължим с въздушните удари в следващите седмици“, каза Оланд.

Той обеща безкомпромисна охрана на външните граници на ЕС.

Държавният глава е категоричен, че трябва да бъде свикана сесия на Съвета за сигурност на ООН. Предстои и френският президент да се срещне с американския и руския си колега Барак Обама и Владимир Путин, за да обсъдят действията си срещу „Ислямска държава“, която стои зад атентата в Париж.

Оланд завърши речта си с думите: „Тероризмът няма да унищожи Републиката, защото Републиката ще унищожи тероризма!

Подкрепи Economic.bg