Борисов вижда АЕЦ „Белене“ като осъществим „балкански проект“

Това би било прекрасно решение за АЕЦ \"Белене\", днес ми дойде идея, каза българският премиер

Борисов вижда АЕЦ „Белене“ като осъществим „балкански проект“
1996 ~ 1 мин. четене
Дали да не помислим за общо финансиране на АЕЦ "Белене", един балкански проект за електропреносната ни система. Този риторичен въпрос си зададе министър-председателят Бойко Борисов по време на Инвестиционен форум за Западните Балкани в Лондон, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

„Това би било прекрасно решение за АЕЦ "Белене", днес ми дойде идея. С европейско финансиране, с акционери всички нас. Така че, бихме могли да го преговорим. Електропреносните ни системи биха могли да се свържат“, каза Борисов. Той покани колегите си в София на 1 март, когато на посещение у нас ще бъде председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Надявам се да си напишем домашните, да си наложим така схемите, за да привлечем инвеститори“, каза премиерът.

Той посочи, че в момента България разполага с платено оборудване за централата - два реактора за 2200 мегавата, които „стоят в кашони“. „АЕЦ-ът може да се превърне в още един независим за региона енергоизточник заедно с газовите проекти и междусистемните връзки“, допълни премиерът.
Подкрепи Economic.bg