Борсовата търговия на „Градус“ започна с ръст

В началото на първата борсова сесия за компанията акциите поскъпнаха с 2.2%

Борсовата търговия на „Градус“ започна с ръст
Първата борсова сесия за старозагорската компания „Градус“ АД започна с ръст от 2.2%. От днес дружеството се търгува на сегмент "Standard" на основния пазар с борсов код "GR6". Търговията започна при цена от 1.8 лв. за акция и към 11 ч. вече беше 1.84 лв. за брой.

При тази цена компанията се оценява на 438 млн. лв. Фрий-флоут пазарната капитализация на Градус е близо 83 млн. лв., която я поставя също сред водещите компании на БФБ.

„Листването на „Градус“ е положителен знак към всички останали компании, че капиталовият пазар може да служи като реална алтернатива за финансиране на частния бизнес. Компанията е доказателство, че добре планираното и прецизно изпълнено първично предлагане може да бъде голям успех дори и в условия на ниска инвестиционна активност. Присъединяването на още едно дружество с дейност разпозната както в България, така и в Европа, с над 1300 служители, е един силен фактор за повишаването на репутацията на българския капиталов пазар.", каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ.

Набраният капитал при IPO-то, който надхвърли 81 млн. лв., ще се използва от „Градус“ за развитието на съществуващи и нови бизнес линии, свързани с производството на висококачествени хранителни продукти.
Коментари: 0