Лятото се превръща в кошмар за електрокомпаниите

Най-големи са главоболията на производителите на ток в Германия

Лятото се превръща в кошмар за електрокомпаниите

Снимка: Pixabay

С разширяването на дела на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) – вятърни централи и соларни панели – в електропреносната мрежа лятото се превръща в истинско изпитание за традиционните енергийни компании. Според американската телевизия Bloomberg благодарение на ярките слънчеви лъчи и непрестанния бриз в определени часове предлаганият ток надхвърля потребителското търсене.

В същото време електроенергията от ВЕИ е с приоритет в електропреносната мрежа, затова традиционните електростанции нямат шанс да продадат от своя ток. Резултатът от всичко това е ток на нулева цена, а в повечето страни той дори може да е на отрицателна цена.

Главоболия изпитват както в САЩ (компанията NRG Energy), така и Европа – основно в Германия (RWE) и Австралия (Origin Energy). Някога електроенергията на отрицателна цена се смяташе за няколкочасов феномен при ветровити дни през зимата, но вече този феномен е реалност в продължение на стотици часове на много пазари.

Горната графика показва за колко часа от началото на 2018 г. електроенергията в различни страни по света е била на отрицателна цена. Най-голям е този проблем в Германия, където правителството от над десетилетие работи в посока икономиката на страната да премине към употреба на по-чиста електроенергия.

Периоди на отрицателни цени на електроенергията възникват, когато има по-голямо предлагане, отколкото търсене. Това обикновено  се случва по обяд, когато слънцето пече много силно, и сутрин, когато е ветровито, а потреблението на ток от домакинствата е ниско.

Негативната цена е сигнал от пазара към електрокомпаниите да спрат някои от централите си. На никого от клиентите не се връщат пари от сметките, а вместо това собствениците на традиционни въглищни и газови централи са принудени да спират производството на електроенергия за определен период. Причината е, че много от централите не са предвидени да се спират и включват често затова трябва да бъдат спирани за дълго време. Компаниите за предоставяне на комунални услуги се оплакват, че не могат да получат възвръщаемостта, която са очаквали, когато са инвестирали в производствени мощности.

В САЩ негативни цени на електроенергията се наблюдават, когато доставките на ток в реално време паднат под очакванията от предния ден. „Периодичните ВЕИ, като вятърни и соларни централи, е най-вероятно да се отклоняват от планираното през предходния ден”, коментира Уилям Нилсън, енергиен анализатор от Bloomberg.

Коментари: 0