Борсовите индекси се повишиха въпреки напрежението около САЩ и Иран

Dow Jones скочи с 0.74% до 28944 пункта до нов рекорд, поведен от акциите на Apple

Борсовите индекси се повишиха въпреки напрежението около САЩ и Иран

Снимка: БТА

336 ~ 3 мин. четене

Нова зелена сесия изпратиха щатските борсови индекси въпреки напрежението около САЩ и Иран. Доналд Тръмп заяви, че се съмнява сваленият Boeing 737 в Украйна да е причинен от техническа грешка. В края на деня се появи и новина, че на сателитни снимки се вижда, че самолетът е ударен от ракета, но не беше потвърдена, а пазарите не се повлияха от нея. 

Dow Jones скочи с 0.74% до 28944 пункта до нов рекорд, поведен от акциите на Apple, а широкият S&P 500 записа ръст от 0.58 на сто до 3271 пункта. Технологичният Nasdaq се изкачи с 0.71% до 9193 пункта. Според информация на китайското министерство на търговията продажбите на iPhone са се покачили с 18% през декември, което изпрати акциите на Apple скочиха с 2%. 

На фона на предстоящото подписване на първа фаза на споразумението между САЩ и Китай, Тръмп отбеляза, че неговата администрация ще започне преговори по втора фаза, но е възможно да се изчакат резултатите от президентските избори през ноември. В макро план седмичните молби за помощи при безработица са се понижили с 9 000 до 214 000 при прогноза за 220 000. Броят на заетите в частния сектор също показа сила с ръст от 202 хил. през декември на фона на очакванията за 150 хил. 

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните ДЦК се понижи до 1.855% и 2.328%. Златото поевтиня с 035 на сто до 1551,73 долара за тройунция. Петролът продължи да поевтинява – записа 0.6% спад до 59.60 долара за барел. 

Nonfarm Payrolls – САЩ

Акцентът за финала на седмицата е един от най-важните индикатори за щатската икономика, а именно този за промяната на броя на заетите в неселскостопанския сектор, публикуван всеки първи петък на месеца. Това е един от измерителите за икономиката в страната, като нагласите са за нови 160 000 заети за декември спрямо изненадващите 266 000 през ноември. Нивото на безработица се очаква да остане без промяна на 3.5%.

Инструмент на фокус - Bidu

Китайската мултинационална компания за интернет услуги и изкуствен интелект успя да пробие горната граница на образувания низходящ канал, образувайки възходящо движение през последните няколко месеца. Миналата седмица акцията се бореше с ключово ниво на съпротива при 128 долара, а през настоящата го потвърди и се изкачи над 50-седмичната средна ЕМА. Индикаторът MACD отбелязва силно възходящо движение и е напът да излезе в положителна територия. Моментът ни изглежда подходящ за относително краткосрочна покупка с цел 150 долара.

EUR/JPY

Валутната двойка образува възходящ канал и след леко колебание около 50-дневната ЕМА запали две зелени свещи. Ниво за преодоляване имаме при 122.50, където имаме и двоен връх през декември. Влизане в дълга позиция на сегашните нива би следвало да е съобразена с долната граница на канала – пласирана стоп поръчка около това ниво или 120.00. Изчакване на пробив над 122.50 не е оптимално, защото нивото се намира в средата на канала, а 121.50 също е представлявало съпротива и подкрепа през октомври и декември.

XAG/USD

Среброто изпрати силен декември и стартира обещаващо януари, но последните два дни леко коригира цената, образувайки формация триъгълник. MACD е напът да се пресече низходящо, което може да изпрати ценния метал за тест на 17,50. При разклащане на пазарите покрай геополитическото напрежение между САЩ и Иран и при нова корекция, ако на 15 януари първа фаза от сделката между Китай и САЩ не бъде подписана, е вероятно активите-убежища като среброто да поскъпнат значително. Тогава очакваме и атака на 19 долара.

CAC 40

Френският индекс се движи в рамките на възходящ канал от началото на 2019 година. С леки корекции САС премина психологическите 6000 пункта, но движението в момента не е така възходящо и се забелязва леко забавяне. Очакваме след период на кратка консолидация движението да се възстанови, като считаме 6100 пункта за нивото, което, ако бъде преодоляно, ще може да влезе спокойно в средносрочна дълга позиция. 

Коментари: 0