Конгресмените гласуваха за отнемане военните правомощия на Тръмп спрямо Иран

Решението трябва да бъде прието и от Сената, който обаче е под контрола на Републиканската партия

Конгресмените гласуваха за отнемане военните правомощия на Тръмп спрямо Иран

Снимка: БТА

Конгресмените в Камарата на представителите (Долната камара на Конгреса в САЩ) гласуваха да спрат президента Доналд Тръмп да предприема нови военни действия спрямо Иран, съобщи Reuters. Решението идва след американския въздушен удар в Ирак, който уби високопоставен ирански военен ръководител и повиши напрежението в Близкия изток като цяло.

Решението, прието с 224 гласа „За“ и 194 „Против“. Във въпросната Долна камара преобладават конгресмени на опозиционната в моменат Демократическа партия, като почти всички републикански членове са гласували срещу ограничаването на правомощията на Тръмп. Решението предвижда прекратяване на военните правомощия на американския президент спрямо Иран, така че да не може да използва военните сили на САЩ срещу близко източната страна без съгласието на Конгреса.

Мярката сега трябва да бъде приета от Сената (Горната камара на Конгреса), който е под контрола на Републиканската партия, издигнала Тръмп за президент. Именно затова там прокарването на решението е е много трудно.

Демократите се оплакват, че Тръмп не е уведомил и не е поискал предварително одобрение от Конгреса, преди да извърши въздушния удар в Багдад, при който бе убит висшият ирански генерал Касем Солеймани. Убийството му предизвика влошаване на вече напрегнатите отношения между САЩ и Иран и подхрани опасенията за война в региона. В неделя парламентът на Ирак прие резолюция, призоваваща чуждите войски да бъдат изгонени от страната. Тръмп заплаши, че ще въведе санкциите срещу Ирак за отмъщение.

Коментари: 0