Служители на Boeing: 737 Max е „проектиран от клоуни“

Във вътрешни съобщения те многократно са алармирали за проблеми със самолета и симулаторите

Служители на Boeing: 737 Max е „проектиран от клоуни“

Снимка: БТА

9614 ~ 2 мин. четене
Boeing пусна снощи стотици вътрешни съобщения от компанията, които повдигат сериозни въпроси за симулаторите и самолета 737 Max, който бе "заземен" през март след две фатални катастрофи.

При обмен на съобщения през април 2017 г. двама служители изразили оплаквания за Max, следвайки препратки към проблеми с компютъра за управление на полета на самолета. „Този самолет е проектиран от клоуни, които от своя страна са надзиравани от маймуни“, пише неназован служител.

В едно съобщение от ноември 2015 г., което изглежда хвърля светлина върху методите на лобиране, използвани при отговори на отправени запитвания от страна на регулаторите, служителите на Boeing отбелязват, че регулаторите вероятно ще искат обучение на симулатор за определен тип предупреждение в пилотската кабина.

„Ще изостанем и вероятно ще се нуждаем от подкрепа на най-високи нива, когато дойде време за окончателните преговори“, пише служителят.

Производителят на самолети заяви, че някои комуникации "повдигат въпроси" относно взаимодействията на Boeing с Федералната авиационна администрация (FAA) във връзка с процеса на одобрение на симулатора.

Издавайки редактирани версии на т.нар. „напълно неприемливи“ комуникации, Boeing заяви, че се ангажира с прозрачност в отношенията с регулатора.

Нередактирани версии на съобщенията бяха предадени на FAA и Конгреса през декември, припомня "Гардиън".

Питър Дефацио, председателят на комисията по транспорт в Конгреса, която разследва Max, каза, че съобщенията „рисуват дълбоко обезпокояваща картина за това докъде Boeing очевидно е готова да стигне, за да избегне проверките от регулаторите, екипажите на полетите и публиката , дори като собствените му служители са алармирали вътрешно“.

Той добави: „те показват координирани усилия, датиращи от най-ранните дни на програмата 737 Max за прикриване на критична информация от регулаторите и обществеността“.

FAA заяви след прегледа на документите, „те установяват, че нищо в представеното съдържание не сочи рискове за безопасността, които вече не са идентифицирани като част от текущия преглед на предлаганите модификации на въздухоплавателното средство“.

Авиационният регулатор също така казва: „Всички потенциални пропуски в безопасността, установени в документите, са отстранени.“

FAA обаче добавя: „Тонът и съдържанието на част от езика, съдържащ се в документите, са разочароващи.“

Boeing заяви, че е уверена, че "всички симулатори на Boeing Max работят ефективно" след многократно тестване след написването на съобщенията.


Комуникациите „не показват компанията, каквато е и трябва да бъде, и са напълно неприемливи“, казаха още от авиационния гигант.
Коментари: 0