Брекзит е напът да стане реалност

Търговската сделка стана закон в навечерието на крайния срок

Брекзит е напът да стане реалност

Снимка: БТА

524 ~ 1 мин. четене

Обединеното кралство излиза от „орбитата“ на Европейския съюз в четвъртък, загърбвайки бурна 48-годишна връзка с европейския проект, заменяйки я за несигурно бъдеще за Брекзит. В новогодишната нощ ще приключи преходният период и Брекзит, за който британците гласуваха на референдум през 2016 г., ще стане факт - страната ще напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС.

"Брекзит не е край, а начало", каза британският премиер Борис Джонсън пред парламента само часове преди да одобри търговската му сделка с ЕС. Усмихвайки се, той по-късно заявява пред репортери, че е прочел подписаната от него сделка.

Късно снощи Камарата на лордовете одобри, след продължили близо 9 часа дебати, търговското споразумение между Обединеното кралство и Европейския съюз. Членовете на горната камара, както се очакваше, не се противопоставиха на Камарата на общините, която одобри законопроекта на второ и трето четене по-рано вчера.

Общо 466 членове на Камарата на лордовете гласуваха за законопроекта, уреждащ бъдещите отношения на страната с Евросъюза, а 101 законодатели гласуваха против.

След това, връщайки се без изменения в долната камара, той най-накрая беше окончателно приет.

Последва и одобрение от Кралица Елизабет Втора, която подписа законопроекта за бъдещите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз, което означава, че той придобива силата на закон.

Така Обединеното кралство завърши от своя страна процеса по ратификация на споразумението за търговия и сътрудничество с ЕС, което бе сключено на 24 декември и ще определя отношенията между Лондон и Брюксел от 1 януари 2021 г.

Напускането на почти половин век членство означава промяна на всичко - от паспорти за домашни любимци и правила за шофьорски книжки за британците в Европа до правила за данни.

След сключването на търговска сделка на Бъдни вечер, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен цитира Уилям Шекспир, казвайки, че "раздялата е толкова сладка скръб".

Подкрепи Economic.bg