Мерките срещу COVID може да се облекчат преждевременно

От 4 януари ще заработят детските градини и яслите, а учениците до 4 клас се връщат в класните стаи

Мерките срещу COVID може да се облекчат преждевременно

Снимка: МС

4532 ~ 1 мин. четене

Настоящите мерките продължават да действат до 31 януари, като ще се проявява гъвкавост спрямо актуалната ситуация. Това стана ясно след заседание на оперативния щаб при премиера Бойко Борисов. Към момента решението е от 4 януари да заработят детските градини и яслите и учениците до 4 клас да се върнат в класните стаи.

Мерки срещу COVID-19

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и директорът на „Пирогов“ Асен Балтов изразиха подкрепа за отварянето на яслите, детските градини и училищата. Те заявиха, че обстановката ще се следи непрекъснато, за да може през  следващия месец да се вземе решение и по отношение на останалите класове в училищата.

Ситуацията в момента се подобрява, в България няма област със заболеваемост над 600 на 100 000 души“, изтъкна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Препоръките за новогодишната нощ остават - не повече от 15 души могат да се събират на семейни тържества. Опитите да бъде заобиколена заповедта няма да престанат, смята здравният министър Костадин Ангелов. „Разбирам желанието на всички да посрещнат Новата година, да се събират, няма нищо лошо в това“.

Имаше полемика във връзка с ресторантите в хотелите и обвинение към мен по отношение на морала. "В главата ми думите морал и пари, между тях не мога да сложа знак на равенство и нямам какво да кажа по този въпрос", каза Ангелов по повод вчерашното обвинение на хотелиерите, че се взимат половинчати мерки и фалшив морал.

Тенденцията е положителна, добави председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Ако ваксината на Moderna бъде одобрена и пристигне, може паралелно да се започне и втората фаза по ваксинация, стана ясно на брифинга днес. 

Подкрепи Economic.bg