Хотелиерите обвиниха здравния министър в половинчати мерки и фалшив морал

БХРА намеква, че Костадин Ангелов се води от финансови подбуди, когато изготвя мерките срещу COVID-19 и те са неефективни

Хотелиерите обвиниха здравния министър в половинчати мерки и фалшив морал

Снимка: Красимир Свраков

2525 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

От БХРА сме категорични, че когато се говори за морал е добре да се вземат всички обстоятелства, а не йезуитски да се подбират тези, които ни харесват. Така от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация коментираха вчерашното изказване на здравния министър проф. Костадин Ангелов във Facebook, с което попари надеждите на хотелиерите да работят до 00.30 ч на Нова година. Така реално Ангелов взе страната на заведенията извън хотелите, които настояха да не се удължава работното време, като определиха подобно решение като дискриминация спрямо тях.

Мерки срещу COVID-19

Сега от БХРА напомнят на министъра, че формално хотелите не бяха затворени до 21 декември, но реално не можеха да работят, тъй като дейността на заведенията за хранене в тях е забранена. „Половинчатата ви мярка бе и незаконна, защото според Закона за туризма хотелите нямат право до работят без действащ ресторант“, посочват от Асоциацията, която обаче за първи път посочва публично това закононарушение на министъра. 

„Формално и сега заведенията в хотелите са отворени, но реално никой не иска да плати, за да празнува с вечерен час, а работата с рестрикции не е пълноценна“, пишат още хотелиерите.

Те също така посочват, че с постоянно променящите се мерки, липса на сигурност и предвидимост, реално не се осигурява безопасността на българите през последните 9 месеца. „Но успяхте да съсипете един от ключовите сектори за българската икономика – туризма.“

„Ако говорим за морал и сте наистина загрижени за здравето на хората, защо допуснехте половинчати мерки? Защо не затворихте на мига всички бизнеси, включително хотели, магазини за нехранителни стоки и търговски обекти, които не продават стоки от първа необходимост или лекарства? Морална ли е причината или финансова? Затворите всичко, ако е въпрос на морал, но ни платете незабавно 20 на сто от оборота за декември и януари, както и 80 на сто от възнагражденията на нашите служители.“, пише в позицията.

Защото, ние, работещия бизнес всъщност плащаме заплатите на министрите и политиците с данъците и осигуровките, които внасяме в бюджета. Не бива да забравяте, че не ние сме ваши подчинени, а вие сте наши служители. Отказваме повече да ви плащаме и заплатата, и сметката. 

 

Подкрепи Economic.bg