Ангелов отказа на хотелиерите

Според здравния министър има законов и морален проблем с желанието им ресторантите да работят след полунощ на Нова година

Ангелов отказа на хотелиерите

Снимка: Красимир Свраков

3767 ~ 1 мин. четене

Да искаме разхлабване на мерките за друга част от българите, които така или иначе попадат в изключенията на заповедта от 18 декември, намирам за некоректно към мнозинството от сънародниците ни. Това написа в профила си във Facebook здравният министър проф. Костадин Ангелов, отговаряйки на призива на хотелиерите, които днес през министъра на туризма поискаха ресторантите им да работят до 00.30 ч на Нова година.

В интервю за bTV Николова заяви, че е обсъдено с бранша и ще предложи на правителството да промени заповедта и да позволи работа след полунощ на Нова година. Това скара бранша - хотелиерските организации подкрепят това предложение, а заведенията извън хотелите - не.

„Министерството на здравеопазването изпрати официалното си становище до Министерството на туризма във връзка с писмото, което получихме по-рано от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова“, уточни Ангелов.

В него Николова настоятелно моли ресторантите в хотелите да работят в новогодишната нощ, по изключение до 00:30 ч. на 1 януари 2021 г.

„В конкретния случай аспектите, в които може да се разгледа тази молба, са два - формален и морален. Формалният – в сила е заповед от 18 декември, която регламентира работното време на ресторантите на територията на местата за настаняване. Не виждам основание тази заповед да бъде редактирана", заявява Ангелов. „Моралният аспект е по-сложен. Голяма част от българските граждани ще прекарат новогодишната нощ по домовете си, спазвайки мерките коректно и съвестно. Да искаме разхлабване на мерките за друга част от българите, които така или иначе попадат в изключенията на заповедта от 18 декември, намирам за некоректно към мнозинството от сънародниците ни. С последните думи, споделям своето лично мнение“, добавя още Ангелов.

Подкрепи Economic.bg