Министърът на туризма иска ресторанти да работят до 00.30 ч на Нова година

Марияна Николова ще предложи тази идея на правителството и очаква да бъде одобрена

Министърът на туризма иска ресторанти да работят до 00.30 ч на Нова година

Снимка: Красимир Свраков

8090 ~ 2 мин. четене

Ресторантите към хотелите да работят поне до 12.30 ч в новогодишната нощ. Това ще предложи на правителството и Националния оперативен щаб (НОЩ) вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. В интервю за bTV тя обясни, че това е искането на туристическия бранш, а според самата нея така ще е по-хигиенично, отколкото да се разнасят храна и напитки по стаите.

"Не съм сигурна, че в момента е най-добре да има новогодишно хоро, но най-добре ресторантите да могат да работят до малко след полунощ - без тържества, без програма, за да се спазва дистанцията", каза тя.

В момента ресторантите в хотели могат да отварят за клиенти до 22.00 ч, капацитетът може да е запълнен на 30% и е задължително да се спазва дистанция, персоналът да носи маска, да се прави постоянна дезинфекция. Това изключение за хотелските ресторанти беше въведено с последната заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов, която ще действа до 31 януари. За разлика от тях, останалите ресторанти в страната са затворени и могат да работят само за доставки по домовете.

Николова обясни още, че контролът е засилен и на 24 и 25 декември не е постъпил и един сигнал за нарушаване на мерките в курортите. Тя самата била във Велинград и се е дегизирала като "таен клиент" - за да провери в няколко хотела дали правилата се спазват. Не открила обаче нищо нередно, облечена в спортен екип, с качулка и с маска, за да не бъде разпозната.

"Не, на Нова година няма да правя проверки като таен клиент, но контролът е засилен"

"Не се допускат тайни купони и тайни тържества. Контролът е безкомпромисен, нямаме такива сигнали и апелирам ако има такива случаи - сигнали да бъдат подавани", призова още Николова.

И добави, че очаква резервации по хотелите в зимните курорти и в последния момент преди Нова година - и времето го позволявало, на Боровец, в Пампорово, в Банско имало и сняг, а и това бил добър вариант за закаляване.

Подкрепи Economic.bg