Заведенията обвиниха Марияна Николова в прилагане на двойни стандарти

Министърът на туризма ще опита да издейства удължено работно време за хотелските ресторанти по Нова година, но не и за останалите

Заведенията обвиниха Марияна Николова в прилагане на двойни стандарти

Снимка: Красимир Свраков

2024 ~ 1 мин. четене

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричното си несъгласие с поредната дискриминация за нашия бранш. Това се посочва в позиция на двете организации по повод интервюто на министъра на туризма Марияна Николова от днес, в което тя заяви, че ще опита да издейства удължено работно време за ресторантите в хотелите по Нова година.

„В същото време заведенията извън хотелите остават затворени, което е недопустим двоен стандарт и съсипва бизнеса на колегите ни, които разчитат на сезонния туризъм“, се казва в отвореното писмо.

Според двете организации сега се прави опит да се официализират новогодишните тържества, които са забранени за останалата част от заведенията.

„Няма как да бъдем убедени, че ресторант в хотел е по-безопасен от такъв извън него. Съгласни сме с г-жа Николова, че е по-добре празненствата да се провеждат в контролирана среда, а не по стаите. Същото твърдим отдавна. Но подчертаваме, че това важи и за събирания в частни домове на големи групи от хора без спазване на противоепидемичните мерки. И беше по-добре тържествата да се провеждат в заведения, където се направиха огромни инвестиции за осигуряване на безопасна среда“, пише в писмото.

Там се посочва още, че вече е твърде късно (три дни преди Нова година) да се вземе решение за отваряне и на останалата част от сектора за новогодишната нощ, защото едно заведение няма как да се подготви и да събере резервации за толкова кратък период.

„Водени от горното, настояваме да не се взима решение за отваряне на ресторантите в хотелите до 00.30 часа на 31.12.2020 г., което определяме като дискриминационно за останалата част от колегите ни. Категорично отказваме да бъдем единствена изкупителната жертва и отново да понесем последствията на евентуално ново разпалване на епидемията след празниците“, завършват от организациите на заведенията.

 

Подкрепи Economic.bg