„Време е да оставим Брекзит зад нас“: В ЕС бе подписана знаковата сделка

Текстовете ще бъдат прехвърлени до Лондон за подписването им от британския премиер Борис Джонсън

„Време е да оставим Брекзит зад нас“: В ЕС бе подписана знаковата сделка 3 Снимки

Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел показаха подписаното Споразумение за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство в централата на Европейския съвет в Брюксел, сряда, 30 декември 2020 г.

Пътят беше дълъг. Сега е време да оставим Брекзит зад нас", написа в Twitter председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

„Споразумението, което подписахме днес, е резултат от месеци на интензивни преговори, в които Европейският съюз демонстрира безпрецедентно ниво на единство“, каза Мишел. Според него това е справедливо и балансирано споразумение, което напълно защитава основните интереси на Съюза и създава стабилност и предвидимост за гражданите и компаниите.

Европейските лидери приветстваха сделката, описвайки я или като момент от "историческо значение", или "важен етап", или като "голяма крачка напред".

След това текстовете ще бъдат прехвърлени до Лондон със самолет за подписването им от британския премиер Борис Джонсън, в навечерието на излизането на Великобритания от единния пазар на ЕС, което ще се случи в полунощ на 1 януари.

Правителството възнамерява да прокара всички етапи от 85-страничния законопроект за Европейския съюз (бъдещи отношения) през Общото събрание и Камарата на лордовете за един ден, преди търговската сделка с ЕС да влезе в сила в 23.00 ч (GMT) в четвъртък (00.00 ч в Брюксел).

В този час - полунощ в Брюксел - Обединеното кралство ще бъде изцяло извън ЕС, след 11-месечен преходен период от влизането в сила на Брекзит и повече от четири години, след като британците гласуваха за напускане на разделен референдум.

Всяка страна ще работи "ръка за ръка" винаги, когато нашите ценности и интереси съвпадат, като същевременно изпълнява суверенното желание на британския народ да живее според собствените си закони, направени от избрания от тях парламент ", ще каже Джонсън.

Коментари: 0