Брекзит потопи търговията между Великобритания и Ирландия

Ирландия последва примера на Северна Ирландия и иска предоговаряне на търговската сделка

Брекзит потопи търговията между Великобритания и Ирландия

Снимка: Pixabay

2042 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Износът на стоки от Великобритания към Ирландия е спаднал с 13% през първото тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на миналата година, показват официалните данни на Службата за национална статистика (ONS). Според тях вносът е намалял с 4% за същия период, предава BBC. Данните показват леко покачване на вноса и износа в средата на март, но до края на месеца не е останала и следа от него.

Числата на ONS сочат, че през първото тримесечие на 2021 г. износът на стоки от Обединеното кралство за Ирландия е оценен на 4.5 млрд. паунда в сравнение с 5.1 млрд. паунда през същия период на 2020 г.

Вносът на стоки от Ирландия е оценен на малко под 3.1 млрд. британски лири през първите три месеца на 2021 г. в сравнение с 3.2 млрд. британски лири през същия тримесечен период през 2020 г.

Търговията между двете страни потъна в Ирландско море

Търговията през Ирландско море стана по-труда след Брекзит и влезлите в сила митнически проверки от 1 януари 2021 г. След като Великобритания напусна единния пазар, страната е длъжна да изисква здравни сертификати, митнически декларации, административни разрешителни и редица други документи, ако иска да внесе или изнесе стоки от ЕС.

По време на преговорните процеси за търговското споразумение между двете страни бе взето решение Ирландия и Северна Ирландия да останат в европейското пространство и да търгуват свободно с Блока. То предполагаше, че ще облекчи търговията както с ЕС, така и с Великобритания, но вместо това митническите изисквания създадоха транспортен хаос. Преносът на стоки бе съпътстван от 8-часови проверки на границата, а търговците продължават да търпят финансови загуби.

По-рано този месец висши ирландски митнически служители заявиха, че част от мерките по границите ще отпаднат, но не поясниха кога. Според търговците това са празни обещания, за да опитат да успокоят обстановката в страната, след като в Северна Ирландия избухнаха масови протести по пристанищата на Белфаст и Ларн.

Митническата IT система, която сканира и издава здравните сертификати, е подобрена и вече работи по-бързо. Очакваме през второто тримесечие загубите да не бъдат толкова големи“, заяви генералният директор на митниците Гери Харихил.

От Министерството на земеделието обаче посочиха, че докато ЕС и Великобритания не предоговорят сделката и не облекчат режимите „всичко остава невероятно сложно и няма система, която да го подобри“.

Примерът Северна Ирландия

Междувременно Великобритания се бори да укроти протестната вълна в Северна Ирландия, която настоява за предоговаряне на търговските отношения с ЕС, за да се облекчи трафика по границите. Брюксел обаче е категоричен, че сделката е подписана и не подлежи на промени – „правилата трябва да се спазват“.

Премиерът Борис Джонсън пък посочи, че винаги ще се бори за интересите на Обединеното кралство и ще намери начин да облекчи митническите режими „дори и да се наложи да нарушим правилата на ЕС“. Вариантът, с който разполага Великобритания, е да активира член 16 от сделката, който ще анулира търговските отношения между двете страни, но и ще повлече със себе си редица санкции и съдебни дела.

Производителите в Ирландия заявиха, че ще последват примера на Северна Ирландия, ако се наложи и ще затворят границите си докато проблемите не бъдат разрешени.

Коментари: 0