Brexit: Консерваторите искат ограничения за неквалифицирани работници

Нова точкова система ще намали нетната миграция до 50 хил. годишно

Brexit: Консерваторите искат ограничения за неквалифицирани работници

Във Великобритания се подготвят промени в миграционната политика. Депутати от партията на Тереза Мей искат да бъде наложена 5-годишна забрана на приемането на неквалифицирана работна ръка. Консерваторите искат от министър-председателя да се съсредоточи върху младите и безработни британски граждани.

Депутатите, нарекли групата си „Напускане  означава напускане“, иска излизане от общия европейски пазар и поемане на  контрол върху британските граници, като предлага въвеждане на нова точкова  миграционна система, в комбинация с разрешителни за работа, което ще намали  нетната миграция до 50 хил. годишно – наполовина от сегашните планове на  властите.

В декларацията си консерваторите пишат, че „Brexit не означава бляскава изолация, а установяване на нов контакт  със света, без крилата ни да бъдат подрязвани от ЕС“. Изрично се посочва обаче, че няма да има ограничения за високо квалифицирани  работници от чужбина, според плана, който в същото време насърчава повече британци да се ангажират в здравеопазването, съобщава БНР.

Критиците на искащите да налагат ограничения на миграцията твърдят, че страната има нужда и от неквалифицирани работници, в сектори като социалните грижи, например, и че тези, които в момента  работят в тези сектори, са подложени на експлоатация и дискриминация. Вестник „Индипендънт“ и организацията „Отворена Великобритания“ започнаха кампания, призоваваща правителството  да се откаже от плановете си да свали миграцията под 100 хил. годишно.

Коментари: 0