Brexit ще повлияе и на световната търговия с риба

Великобритания е най-големият износител на сьомга

Brexit ще повлияе и на световната търговия с риба
3740 ~ 1 мин. четене

Британското решение страната да се оттегли от Европейския съюз (Brexit) ще се отрази неблагоприятно на световната търговия с риба, се казва в доклада за прехрана и земеделие на ООН (ФАО). Великобритания е най-големият износител на сьомга и един от десетте най-големи вносители на риба и рибни продукти в света.

"Brexit може да доведе до намаляване на търговията с морски дарове, особено в обозримо бъдеще, но също така и в дългосрочен план поради усложнения на достъпа за износителите на Великобритания до пазара на ЕС", - каза заместник-директорът на ФАО по въпросите за търговия с риба Аудун Лен.

През 2015 г. световният износ на риба е намалял с 10%, до $ 135 милиарда евро. Спад се наблюдава за първи път от началото на финансовата криза и рецесията през 2009 г. Това се дължи на отслабването на икономиката в Русия и Бразилия.

Въпреки това, консумацията на риба от глава от населението в света за първи път е над 20 кг годишно, показват данни на ФАО. Индексът на цените за риба, който се изчислява от ФАО, е намалял с 10%.

Подкрепи Economic.bg