Британската икономика расте, но облаците на Brexit може да я помрачат

Паундът се повиши леко

Британската икономика расте, но облаците на Brexit може да я помрачат

Снимка: БТА

Антония Симова Автор: Антония Симова

Великобритания отчете силен икономически ръст през юли благодарение на облекчаването на ограниченията, въведени с цел овладяване на коронавируса. Загубата на все повече работни места и рискът от твърд Brexit заплашват годината да приключи бурно, предава Bloomberg. Брутният вътрешен продукт на Великобритания се повиши с 6.6% спрямо юни, което е ръст за трети пореден месец, задвижван от „рестарта“ на ресторантите и баровете в началото на юли, обявява статистическата служба.

Страната обаче е възстановила малко повече от половината продукция, загубена по време на блокадата, но това на останалата част може да се окаже трудно. По данни на статистиката строителството е секторът, който отчита най-голям ръст през юли, като прогресът в производствения и сектора на услугите все пак надминава очакванията на анализаторите.

След срив с рекордните 20% през второто тримесечие, през юли производството расте на месечна база, но с по-бавен темп от юни, когато то скочи с 8.7%.

Финансовият министър Риши Сунак приветства данните, но добави, че хората с основания се притесняват за следващите месеци, тъй като страната е изправена пред троен удар – ръст на новозаразените с коронавирус, краят на правителствените стимули за заетост, който може да доведе до скок на безработицата, и разрушително разделение с Европейския съюз.

Икономиката е възстановила около половината от загубеното си производство, но все още е с 11.7% по-малка от нивото си през февруари, преди пандемията да удари Великобритания, като анализаторите предупреждават, че връщането към предпандемичните нива може да е далеч.

Въпреки това след безпрецедентния срив на британския БВП през периода април-юни, третото тримесечие може да донесе рекорден ръст в стопанската история на Великобритания, предполага Томас Пю, икономист от Capital Economics, цитиран от Reuters.

Заплахата от липса на сделка

Данните за БВП идват след седмица, в която перспективата за търговско споразумение между Великобритания и ЕС се влошава, след като премиерът Борис Джонсън заплаши да наруши международното право и да пренапише сключеното през януари споразумение с Брюксел. Това се отрази и на паунда, който няколко дни поред отчете понижения спрямо долара. След представянето на икономическите данни днес британската валута поевтиня леко, а към 10:50 ч. българско време вече тръгна нагоре с близо 0.2%, като 1 паунд се обменяше за 1.2825 долара.

Заплахите за разрив в отношения на Лондон и Брюксел натрупват натиск върху управляващите на Острова да направят повече за укрепване на икономиката. Централната банка на страната, която разшири програмата си за изкупуване на активи и намали лихвените проценти почти до нула, заяви, че има достатъчно място да добави парични стимули, дори да включва отрицателни лихви, ако е необходимо.

Междувременно Сунак е изправен пред призиви за разширяване на подкрепата за заетостта в най-засегнатите сектори заради опасенията, че над един милион души могат да загубят работата си, ако програмата приключи през октомври, както правителството предлага в момента.

Правителствените разходи в коронакризата за първи път в историята на страната изтласкаха държавния дълг над 2 трлн. паунда. Това се случи поради свръхниските разходи за заеми, които стимулираха тегленето на кредити. Сунак обаче предупреди за „трудни решения, които предстоят“ – намек, че данъчните повишения ще бъдат въведени, след като икономическата криза отшуми.

Коментари: 0