Microsoft алармира за нови атаки на руски, китайски и ирански хакери срещу изборите в САЩ

Отново се надигат опасения за повторение на сценария от 2016 г., когато бе компрометирана кампанията на Хилъри Клинтън

Microsoft алармира за нови атаки на руски, китайски и ирански хакери срещу изборите в САЩ

Снимка: БТА

Руски, китайски и ирански хакери отново се опитват да компрометират изборите за президент в Съединените щати и вече дори са започнали кибератаки, алармира технологичният гигант Microsoft. Новината подклажда опасенията за повторение на сценария от 2016 г., когато руски хакери нарушиха кампанията на демократите.

Ясно е, че чуждестранните групи са активизирали усилията си“, заяви Microsoft.

В полезрението на киберпрестъпниците са както кампанията на президента Доналд Тръмп, така и на демократа Джо Байдън, сочи още анализът на технологичния гигант.

Според информацията руски хакери от групата Strontium, известна още като Fancy Bear, са таргетирали над 200 организации, много от които свързани с американски политически партии. Същите нападатели са атакували и британски партии.

За Fancy Bear се твърди, че е свързана с руското военно разузнаване (ГРУ). Според Microsoft групата, както и през 2016 г., е стартирала кампания за събиране на идентификационни данни, като пароли за достъп до акаунти, в опит да разузнае повече за операциите.

Китайските хакери пък са предприели атаки срещу лица, свързани с кампанията на Байдън, докато иранските – към тази на Тръмп. От Microsoft посочват още, че нападенията не са насочени само към пряко замесените служители в дадена кампания, но и в посока на техните консултанти, например.

Повечето от кибератаките обаче не са били успешни, според Microsoft.

Още през юни Google заяви, че е открил подобни опити за кибернападения от Китай и Иран.

Какво се случи през 2016 г.

През 2016 г. американските разузнавателни агенции стигнаха до заключението, че Русия стои зад опитите за хакерски атаки срещу кампанията Хилари Клинтън. Надпреварата тогава бе компрометирана от кибератаки и фалшиви новини в социалните медии срещу опонента на Тръмп.

Специалното разследване на Робърт Милер установи, че руските хакери са получили достъп до системите на Националния комитет на Демократическата партия, както и до личния имейл на председателя на кампанията на Клинтън – Джон Подеста.

Така изтекоха десетки хиляди имейли от кампанията. По-късно Facebook свидетелства, въпросното съдържание е достигнало до 126 млн. американци в платформата на социалната мрежа.

Милър обаче не успя да установи наличието на връзка между Тръмп и руснаците.

Коментари: 0