Британската опозиция подкрепя нов референдум за Brexit

Председателят на Лейбъристката партия Джеръми Корбин все пак предпочита нови парламентарни избори

Британската опозиция подкрепя нов референдум за Brexit

Снимка: БТА

Британците ще имат право да гласуват на референдум дали Лондон да приеме каквото и да е споразумение за Brexit с Брюксел. Това обеща председателят на основната опозиционна британска Лейбъристка партия Джереми Корбин, пише Bloomberg.

Коментарът му дойде, след като водещите Консервативна и Лейбъристка партии понесоха поражения на изборите за Европейски депутати. Двете партии отчетоха най-лошите си резултати на евроизбори от десетилетия насам.

Според говорителя по финансови въпроси на Лейбъристката партия Джон Макдонъл, втори референдум във Великобритания е единственият начин да се предотврати т.нар. „твърд Brexit“, тъй като е малко вероятно да бъдат свикани предсрочни парламентарни избори въпреки оставката на премиера Тереза Мей.

„Изправени сме пред перспективата за Brexit без споразумение. Трябва да предотвратим това. Най-добрият начин е да се обърнем отново към хората с референдум“, каза Макдонъл. Неговата позиция се различава от тази на Корбин, който заяви, че би подкрепил ново обществено допитване, но все пак предпочита парламентарните избори.
Коментари: 0