Британската централна банка запази лихвите без промяна

Засега решението се посреща добре от инвеститорите

Британската централна банка запази лихвите без промяна

Снимка: Wikimedia

344 ~ 1 мин. четене

Британската централна банка (Bank of England; BoE) на днешното си заседание запази основния лихвен процент на рекордно ниското му равнище от 0.1%, пише Reuters. Финансовият регулатор също така обяви, че е готов да засили още повече изкупуването на облигации, ако се наложи да подкрепи икономиката или да предотврати неоправдано затягане на финансовите условия за компаниите.

BoE обяви, че засега запазва общия размер на програмата си за изкупуване на облигации, състояща се основно от британски ценни книжа и някои корпоративни облигации, на стойност 645 млрд. паунда (704 млрд. евро).

„Ако се наложи, Комисията по парична политика може да увеличи още повече изкупуването на облигации. Тя ще продължи да наблюдава ситуацията отблизо и е готова да реагира допълнително, ако се налага“, гласи изявлението от BoE.

Централната банка по-рано този месец направи две извънредни понижения на основния лихвен процент и разшири програмата си за изкупуване на облигации в опит да смекчи икономическия удар от разпространението на коронавируса Covid-19.

Засега инвеститорите реагират благоприятно на решението на британския финансов регулатор. Към 14:50 ч. българско време курсът на паунда спрямо долара е с 0.65% повишение от отварянето на пазарите днес и един паунд се обменя за 1.195 долара. Спрямо еврото повишението е с 0.64% и един паунд се обменя за 1.196 евро.

Коментари: 0