Фед: Когато се справим със здравната криза, ще победим и рецесията

Централната банка стартира серия от спешни действия още при първите признаци, че огнището на коронавируса започва да влияе на американската икономика

Фед: Когато се справим със здравната криза, ще победим и рецесията

Джером Пауъл, председателят на Федералния резерв

Снимка: @federalreserve

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

COVID-19 оказва разрушителен натиск върху американската икономика и само напредъкът в борбата с разпространението му ще ни позволи да върнем бизнеса към нормалния му ритъм. Това заяви председателят на Федералния резерв Джером Пауъл в интервю за NBC.

„Ще изпаднем в рецесия, но тя няма да е като останалите. В нашата икономика няма проблем, който да я е предизвикал, а точно обратното. Причината за отклонението идва отвън. Хубавото е, че имаме много силна позиция", коментира управителят на Фед. Според него хората трябва да си дадат сметка, че този спад е временен. Председателят е сигурен, че вирусът ще бъде овладян и бизнес активността ще се поднови.

Федералният резерв стартира серия от спешни действия още при първите признаци, че огнището на коронавируса започва да влияе на американската икономика. Централната банка намали основните лихвени проценти два пъти през март и инжектира трилиони долари, за да засили икономиката и да стабилизира долара.

„Подобни екстремни действия са оправдани, тъй като пандемията е нарушила икономическата активност в много страни, включително САЩ“, сподели Пауъл. Като прави заемите възможно най-евтини, централната банка се надява да предостави на компаниите и физическите лица лесен достъп до почти безлихвени кредити, които да се инвестират и влизат в паричните потоци.

Ден по-рано Сенатът на САЩ подкрепи законопроектa за стимулиране на икономиката с 2 трлн. долара, насочени към подпомагане на работници и индустрии, засегнати от епидемията от коронавирус, както и осигуряване на милиарди долари за закупуване на спешно необходимо медицинско оборудване.

След тежки преговори, дълбоко разделеният Сенат се събра и прие законопроекта с единодушен вот 96-0, което изпрати огромния пакет от стимули до Камарата на представителите, която може да го гласува в четвъртък или петък. Президентът Доналд Тръмп обеща да подпише законопроекта веднага щом стигне до бюрото му.

По отношение на надеждата на Тръмп хората да се върнат обратно на работа до Великден, Пауъл каза: „Ние не сме вирусолози и няма как да кажем как ще се развие здравната криза. Можем само да слушаме експертите. Д-р Антъни Фоучи, ръководителят на Националния институт по алергология и инфекциозни заболявания, твърди, че това зависи от графиките и кривата на заразата, което и на мен ми звучи логично“, каза председателят на Фед.

"Колкото по-рано се справим с вируса, толкова по-рано икономиката ще заработи отново и хората ще се върнат на работа", заключи Пауъл.

Коментари: 0