Осем държави призоваха ООН за отмяна на търговските санкции

На фона на пандемията COVID-19 на държавите им е по-трудна борбата срещу вируса

Осем държави призоваха ООН за отмяна на търговските санкции
1616 ~ 1 мин. четене
Осем държави изпратиха писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, с което го призоваха да отмени едностранните търговски санкции, които пречат на държавите в борбата срещу COVID-19.

Иран, Русия, Китай, Сирия, Северна Корея, Куба, Никарагуа и Венецуела описват в писмото пандемията от коронавирус като общ враг на човечеството, предава ТАСС.

Според дипломатическите мисии на осемте държави едностранните санкции, наложени от някои страни, усложняват борбата срещу коронавируса за засегнатите от рестрикциите държави.

„С оглед на горното, ние с уважение ви призоваваме да поискате пълното и незабавно премахване на такива незаконни, принудителни и произволни мерки на икономически натиск", пише в позицията им. 

Според осемте държави това действие би било в съответствие с дългогодишната и принципна позиция на ООН да отхвърли едностранните принудителни мерки - с цел за да се осигури пълният, ефективен и ефикасен отговор на всички членове на международната общност срещу коронавируса, както и да се отхвърли политизирането на такава пандемия. 

По-късно днес се очаква да се проведе виртуална среща на страните от Г-20. В нея ще се включат и представители на ООН. 

Световната здравна организация обяви огнището на COVID-19 за пандемия. Повече от 471 000 души са заразени с коронавирус в световен мащаб, над 21 000 са смъртните случаи, според университета "Джонс Хопкинс".
Коментари: 0