Безпрецедентните 3.3 млн. души в САЩ останаха без работа за една седмица

Пазарът на труда в страната вече поема ударите на заразата

Безпрецедентните 3.3 млн. души в САЩ останаха без работа за една седмица

Снимка: Unsplash

4415 ~ 2 мин. четене

Броят на хората в САЩ, подали заявления за помощи срещу безработица през миналата седмица са достигнали 3.3 милиона, съобщава Reuters. Подобно число статистиката не е регистрирала никога, а причината за негативната тенденция е епидемията от COVID-19,  която принуждава властите да ограничат икономическата дейност в страната, а работодателите са принудени да правят съкращения.

Според Reuters именно тази "война със заразата" вероятно ще сложи край на най-дългият периода намаляваща безработица в САЩ, като в един момент вече се смяташе, че заетостта в страната е пълна.

Новопостъпилите седмични заявления за безработни в САЩ, за периода 15-21 март, са достигнали 3.28 млн. броя, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Това надвишава средната прогноза на анализаторите от 1.5 млн. заявления и е в пъти над 280- те хиляди молби от предходната седмица, което бе двугодишен връх.

Броят им е най-големият регистриран за една седмица, като надхвърля предишния антирекорд от близо 700 хил. новопостъпили искания за безработни през 1982 г.


"Рекордът дори не е точната дума тук", казва Марта Гимбел, икономист от Schmidt Futures,  в интервю за Business Insider. "Тези числа са буквално невероятни“.

За сравнение Гимбел посочва, че за седмицата, приключваща на 7 март, общият брой на тези, които използват помощи за безработица в САЩ, е 1.7 млн. души. Това означава, че миналата седмица  молби са подали почти два пъти повече хора, отколкото досега са били в програмата.

Безпрецедентният брой подадени заявления за безработица показва изключителната вреда, която пандемията на коронавирус нанася върху икономиката на САЩ. Шокът, който тези мерки са създали, никога не е бил наблюдаван досега и се усеща несигурност кога той ще приключи.

Усилията за стимулиране на американската икономика са широко разпространени. През последната седмица Федералният резерв и Белият дом започнаха да подкрепят икономиката на САЩ на фона на епидемията. Фед намали лихвените проценти близо до нула при неочакван ход и тази седмица започна неограничено изкупуване на облигации и редица съоръжения за изглаждане на пазарите и подпомагане на местните власти и бизнеса.

Администрацията на Тръмп настоява за пакет от финансови стимули за 2 трлн. долара, който би подпомогнал на американските домакинства и компании. В сряда Сенатът прие Закона за подпомагане на коронавирусите, облекчението и икономическата сигурност - или „Законът за грижите“, който сега ще влезе в парламента за гласуване, преди да отиде на бюрото на президента Доналд Тръмп.

Подкрепи Economic.bg