Британски затвор първи изгради анти-дрон щит

Дроновете се използват за контрабанда в затворите

Британски затвор първи изгради анти-дрон щит

Затворът Les Nicolles Prison

Снимка: Guernsey Press

2285 ~ 1 мин. четене
С развитието на технологиите се увеличават и проблемите на затворите. Дроновете например нанесоха сериозен удар по сигурността на тези институции, тъй като са лесен начин за доставяне на наркотици и други контрабандни стоки. Ограничаването на своеобразните въздушни мулета се оказа голяма трудност, но един малък затвор на британския остров Гърнзи предприе решителни мерки и има претенцията да е първият в света, който се е справил с проблема.
Малкият затвор Les Nicolles с капацитет от 139 души инсталира първата в света анти-дрон ограда, наречена „Sky Fence”. Става дума не за физическа бариера, а за невидима стена, която блокира пилотните сигнали и спира преминаването на летателните машини. 
Въздушният щит е изграден от две британски компании –  Drone Defense и Eclipse Digital Solutions, които са успели да адаптират съществуващите технологии за заглушаване и да изградят „стената“. На територията на затвора и в периметъра около него е инсталирана мрежа от над 20 устройства, нарушаващи честотните сигнали. Щитът се простира на 600 метра височина и широчина. 
„Ще изглежда така, сякаш машина отскача от силовото поле, екранът на операторът, който я управлява, ще потъмнее и той ще загуби контрол“, обяснява директорът на затвора Ричард Гил, цитиран от Engadget. От информацията става ясно, че технологията ще бъде официално пусната следващия месец. 
Подкрепи Economic.bg