Радев: Осъждането на нацизма е абсолютно задължително

Радев: Осъждането на нацизма е абсолютно задължително
716 ~ 2 мин. четене
„Осъждането на нацизма трябва да бъде абсолютно задължително“, коментира пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос, свързан със скандала от последните дни с Обединените патриоти, и дали започва да го притеснява тази коалиция и поведението на хора, заемащи високи постове в държавата. Той допълни, че извинението в случая е най-добрият продход. 

Темата за нацизма стана актуална през последната седмица, след като зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Павел Танев подаде оставка заради снимка с нацистки жестове, а ден по-късно заради същото бе уволнен и Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика” в Министерството на отбраната. Скандалът провокира опозицията да поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов, тъй като регионалният зам.-министър бе назначен именно от квотата на Обединени патриоти. 

Според президента Радев въпросът е много по-фундаментален и принципен. „Историческата ревизия от последните години някакси позволява пълзяща индулгенция на нацизма и това е проблемът“, коментира той, цитиран от БТА. Според него именно това е причината за скандали като този. 

„Дори в разделена, следвоенна Европа, имаше абсолютен консенсус и от двете страни за осъждането на нацизма“, добави Радев, като изтъкна, че трябва да продължаваме да сме единни около този консенсус във всичките му форми. Той припомни също, че самият той на честванията по случай 9 май е отправил поздрав за победата над нацизма. 

Държавният глави разкритикува поведението на властта. Според него управляващите са се измъкнали с уклончиви коментари по темата, „отчитайки професионализма на хората“. Радев подчерта, че въпросът не е в това, а „дали ние осъждаме тези явления, или не".

На въпрос какво би трябвало да направи властта, за да не "действа уклончиво" президентът отбеляза, че това е въпрос на морален избор и всеки сам решава.

Държавният глава коментира и темата, свързана с искането на председателя на ВКС Лозан Панов за среща с него по повод на случващото се в съдебната система. 

"Господин Панов знае много добре какви са формите на моята намеса. За мен държавата е силна институционално, когато всички институции работят според закона и проверките, които иска той, трябва да се извършат от тези институции, които имат съответните правомощия и по механизмите, които са описани в закона - ВСС, инспекторатът към него и анкетна комисия в парламента. Аз ще изкажа моето становище и за правосъдната реформа, отворен съм за диалог и смятам, че наистина трябва да има един сериозен дебат" заяви президентът. 
Подкрепи Economic.bg