Броят на новопостроените жилища намалява през 2016 г.

Тенденцията се запазва за втора поредна година, въпреки че темпът на спад се забавя

Броят на новопостроените жилища намалява през 2016 г.
3926 ~ 1 мин. четене
Въпреки повишения интерес към покупка на жилища през последните няколко години, който имотните агенции отчитат, броят на новите сгради, пуснати в експлоатация намалява. Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че през 2016 г. има годишен спад от 4%. Положителната новина за сектора е, че все пак спадът е двойно по-малък от регистрираното 8-процентно понижение година по-рано.Както и през предишните години, основно новите сгради се пускат в големите областни градове. Лидер за пореден път е Варна, следваната от Бургас. В двата морски града са пуснати в експлоатация 30% от всички всички нови жилищни постройки в България. След тях е Пловдив, а при София – област се забелязва спад на новото строителство спрямо предходната година.През 2016 г. строителството на нови сгради в София - столица леко се е съживило, след като три поредни години стоеше на много ниско ниво.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през миналата година най-голяма част (74%) са стоманобетонните сгради (едроплощен кофраж, пълзящ кофраж и т.н.). Друг 23% са тухлените сгради, а панелни почти няма.

От гледна точка на брой стаи, най-много са 2-стайните жилища (40% от всички). Тристайните са на второ място (30% от всички), следвани от едностайните (14% от всички). Най-малко са жилищата с 6 и повече стаи.
Подкрепи Economic.bg