Брюксел ще разглежда случая с \"Овергаз\"

Според дружеството спрените доставки са злоупотреба с монополното положение на \"Газпром\" на българския пазар

Брюксел ще разглежда случая с \
240 ~ 3 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Европейската комисия е получила писма с оплаквания от спирането на доставките от руския "Газпром" за българския частен разпределител "Овергаз", съобщава Euroactiv, позовавайки се на говорител на ЕК. "Комисията може да потвърди, че е получила писма по този проблем и ще разгледа повдигнатите въпроси", каза говорителят, цитиран от Euroactiv.

„Овергаз” е изпратила две писма до комисията. Първото е с дата 23 декември 2015 г., а второто - от 30 декември 2015 г. В тях се казва, че спирането на доставките на газ при действащ договор, без предупреждение, е злоупотреба от страна на "Газпром" с монополното му положение на българския пазар и сериозно ще навреди на конкуренцията. Според "Овергаз" това действие е в нарушение и на европейските директиви.

Дончев разкрива също, че на 21 дек 2015 Александър Медведев, заместник-началникът на Газпром, му е казал в телефонен разговор, че "Газпром" преустановява доставките си към "Овергаз" от 1 януари 2016 г., независимо от факта, че по силата на действащия договор, "Газпром" е длъжен да предоставя на дружеството газ най-малко до 31 декември, 2017 г.

„Всяко прекъсване на доставките от "Газпром експорт", дори за кратък период от време, би довело по всяка вероятност до постоянното изчезване на Овергаз като единственият останал конкурент в България", пише Дончев.

Със заповед на председателя на КЕВР доц. Иван Иванов, регулаторът също започва извънредна проверка на изпълнението на лицензионните задължения и финансовото състояние на "Овергаз Мрежи" АД.

КЕВР ще продължи да следи развитието на въпроса с доставките на природен газ за крайните потребители на "Овергаз мрежи" АД.

Комисията за енергийно и водно регулиране следи внимателно развитието на възникналата ситуация около доставките на природен газ от "Газпром Експорт" за "Овергаз Инк" след 1 януари 2016 г. Председателят на Комисията доц. Иван Иванов е в постоянен контакт с представители на институции и организации в отрасъла и с всички заинтересовани страни, ангажирани за разрешаването на въпроса.

По този повод на 4 и 5 януари 2016 г., по искане на КЕВР, бяха изслушани представители на ръководствата на "Булгаргаз" ЕАД и на "Овергаз Мрежи" АД. Членовете на Комисията бяха информирани за постигнатата договореност между двете компании, която гарантира непрекъснатост на доставките на природен газ за крайните битови и стопански потребители на "Овергаз Мрежи" АД.

По настояване на КЕВР, "Булгаргаз" ЕАД и "Овергаз Мрежи"АД поеха ангажимент да информират регулатора при всяка промяна на ситуацията. В случай на възникнала необходимост, Комисията за енергийно и водно регулиране има готовност да изпълни функциите си съгласно действащото законодателство, в рамките на своята компетентност.

Припомняме, че на 30 декември 2015-а година пристигна писмо от руската фирма „Газпром Експорт”до българо-руското дружество „Овергаз”, че от 1 януари 2016-а спират доставките за всички битови потребители в България. Фирмата разполага с 55,000 битови клиенти и 3000 индустриални клиенти. Дневните доставки за тези клиенти са в размер на 1,5 милиона кубически метра и представляват около 10% от потреблението на газ в България.

Това не е първият път, в който „Овергаз” е пионка между българските лидери и „Газпром”. През 2009 г. руски медии ИТАР-ТАСС и Интерфакс съобщиха, че по искане на българския президент Георги Първанов, „Овергз” ще бъде елиминиран. Това обаче не се случи а Овергаз стана по-силен и заяви, че ще продава газ за промишлени клиенти на по-ниски цени, което се разглежда като престъпление в монополната система в България.

Подкрепи Economic.bg