БСП иска сваляне на мораториума върху строежа на „Белене“

Опит да „размрази“ проекта БСП направи в началото на 2017 г., но тогава с гласовете на ГЕРБ това не се случи

БСП иска сваляне на мораториума върху строежа на „Белене“
БСП внесе в деловодството на парламента предложение, с което се иска отмяна на мораториума върху АЕЦ „Белене“. Това каза народният представител от партията на социалистите Таско Ерменков пред журналисти в Народното събрание.

„Стоим зад реализацията на проекта. Това е ясен знак към всички инвеститори, че ние сме научили уроците от миналото, че няма да имаме промени в бъдеще в политиката по реализиране на проекта „Белене“, който е необходим за развитието на икономиката на държавата“, каза Ерменков.

Замразеният от първото правителство на Бойко Борисов проект вече среща широка подкрепа в парламента. Мораториумът бе наложен през 2012 г., като тогава управляващите го наричаха „корупционен проект“ и „провален проект“ . Сега за неговия рестарт се обявиха ГЕРБ,  „Обединени патриоти“ и БСП. ДПС не е категорично против „Белене“ но настоява за изготвянето на пътна карта за реализацията на проекта, и чак след това процесът да стартира.

По-рано днес финансовият министър Владислав Горанов заяви, че централата няма как да бъде построена без руско участие.

Опит да „размрази“ проекта БСП направи в началото на 2017 г. Тогава обаче парламентът отказа да махне мораториума. Тогава и „Реформаторският блок“, и ГЕРБ обявиха, че проектът не е изгоден.
Коментари: 0