9 неща, които струват повече от среброто

Ще се изненадате да разберете, че те са по-ценни

9 неща, които струват повече от среброто

Снимка: Pixabay, Wikipedia

Следващия път, когато похапнете вкусно кисело мляко или сладолед, може да си заслужава да направите пауза, за да помислите за нещата, които похапвате.

В изброените два десерта има една съставка, която струва повече от теглото си в сребро.

Да, правилно разбрахте. Подправката е по-ценна от лъскавия, благороден метал, който се използва широко в бижутерията, електрониката и медицинските изделия, пише Би Би Си.

Вижте 9 неща, които, изненадващо, се оказват по-скъпи от среброто:

1. Ванилия


Цената на ванилията достигна рекордно ниво от 600 долара за килограм за втори път от 2017 г. насам, след като циклон разруши много от плантациите в Мадагаскар, където се отглеждат три четвърти от световната ванилия. Среброто, за сравнение, в момента струва $ 538/кг.

Търсенето на ванилия запазва цените високи, което накара някои производители на сладолед да намалят и дори да спрат производството на ванилов вкус, предизвиквайки опасения от недостиг през лятото.

Но ванилията не е единственият изненадващ ежедневен продукт, който струва повече, грам спрямо грам, отколкото сребро. Ето още някои неочаквани неща, които са по-ценни от този благороден метал.

2. Шафран


Шафранът е най-скъпата подправка в света. Нужни са около 150 000 цветчета, за да се добие само един килограм от нея. Времето за обработка, изсушаване и ферментиране допълнително повишават цената.

Шафранът може да продава в магазините на цени между $5 и $25 за един грам, в зависимост от произхода му. Според някои оценки средната пазарна цена е някъде между $ 2000 и $ 15000/kg.

3. Човешка кръв


Всеки от нас има в тялото си между 9 и 12 пинти кръв (между 5 л. и 7 л.). Загубата на само три или четири пинти (1-2 л.) ще ни убие. Така че собствената ни кръв е доста ценна, но какво ще стане, ако искате да купите нечия кръв?

Единица от човешка кръв - малко по-малко от пинта - може да струва до 375 долара, в зависимост от страната, в която я купувате. Това възлиза на $ 833/кг - около 54% по-високо от цената на среброто.

4. Кафе


Всеки, който си е купил лате в Лондон или американо в Ню Йорк скоро, знае, че кафето може да бъде скъпо. Понякога една чаша от $4 просто не си струва.

Но не всички сортове и видове кафе са еднакви. Някои видове струват повече от тежестта им в сребро.

Kopi luwak, известно също като кафе от цибетка, се произвежда чрез събиране на фекалиите от азиатската палмова цибетка – вид котка, живееща в Индонезия. Несмилащите се бобчета ферментират, когато преминават през червата на животното, което им придават уникален, сладък вкус, когато се пекат и варят. Цената на това кафе може да достигне до $660/кг.

Въпреки тази висока цена, kopi luwak далеч не е най-скъпото кафе на света. Тази титла се отнася за т.нар. Black Ivory Coffee (Черна слонова кост) от Тайланд, където бобчетата  преминават през стомасите на азиатските слонове. Един килограм стига $1800.

5. Виагра


Парите не могат да ви купят любов, според популярното клише, но може да ви купят кратък момент на щастие - поне ако ги използвате, за да си купите малко синьо хапче.

Виагра първоначално е разработена през 1989 г. от учени от фармацевтичната компания Pfizer за лечение на високо кръвно налягане и стенокардия, но по време на теста те са забелязали някои необичайни странични ефекти. Девет години по-късно лекарството е лицензирано за лечение на еректилна дисфункция при мъжете и бързо се превръща в един от най-големите приходи на компанията, достигайки връх от 2 млрд. долара през 2012 г.

В началото на тази година Pfizer обяви, че увеличава цената на синьото си хапче виагра в САЩ с до 39% в сравнение с януари 2017 г. Таблетка от 100 mg скочи от 57,94 на 80,82 долара. Това означава, че купуването на килограм виагра ще струва над $800, почти 50% повече цена на грам от тази на среброто.

6. Противовъзпалителен крем


Някои лекарства са изненадващо скъпи. В статия, публикувана в списание Journal of Dermatology, дерматолозите в Тексаския университет в Остин подчертават нарастващите разходи за лекарства за локално приложение.

Вземете, например, Zovirax - крем, използван за борба с вируса на херпес симплекс, който причинява настинки. Закупуването на тубичка от 2 грама в Обединеното кралство струва 4,99 паунда ($ 6,75), което означава, че струва $ 3375 / кг.

7. Крем за лице


Красотата също е голям бизнес - пазарът на козметика в световен мащаб е на стойност повече от 532 млрд. долара годишно. Защото хората се опитват да задържат времето с кремове, овлажнители, козметика и продукти за коса. Докато повечето от продуктите няма да бръкнат толкова дълбоко в портфейла ви, то има някои, които са доста скъпи.

Вземете например известната скъпа марка Creme de la Mer – кутия от 30 мл може да струва $162, докато 500 е $2057.

Друга марка - Intensité Crème Luster, струва $385 само за 48 грама. Това означава, че един килограм ще струва $7988.

8. Мастило за принтер


Може да е време да помислите внимателно колко често използвате мастилено-струен принтер. Използваното мастило е наистина скъпо.

Касетите за мастило на принтера могат да струват между $8 и $27, в зависимост от вида на принтера. Една касета с черен мастилен печат от един голям производител може да струва 23 долара за само 4 мл мастило - достатъчно, за да отпечатате около 200 страници.

И когато плащате за това, което прави около $ 1733/кг мастило, може да решите, че е по-добре да печатата с чисто сребро. По-евтино е.

9. Противоотрова


Ако сте били ухапани от змия или ужилени от скорпион, цената на противоотровата, която ще ви спаси живота, вероятно няма да означава толкова много за вас, защото ще искате да се излекувате.

Но противоотровата може би е една от най-скъпите течности в света. Само един флакон от нея може да струва между $7900 и $39 000 в някои части на САЩ.

Един флакон съдържа около 10ml. Търсенето на противоотрова е сравнително малко. Около 7 000-8 000 души годишно са ухапани от змии в САЩ, но в други части на света като Африка и Южна Америка, числата са много по-високи.

Според анализ на Лесли Бойер, основател на Института VIPER в Университета в Аризона, флакон с противоотрова, струващ 14 000 щатски долара в САЩ, има себестойност едва 14 долара, което е равно на 0,1% от крайната цена.

Дори при стойност от 14 000 долара на флакон, назовани от Бойер, това би означавало, ако приемем, че серумът тежи почти колкото водата, че един килограм противоотрова ще струва $1,4 млн., което е 2600 пъти цената на същото количество сребро.

Коментари: 0