БСП настоява АЕЦ „Белене“ да се строи с държавна гаранция

Според Таско Ерменков това е най-сигурният проект в тази част на Европа

БСП настоява АЕЦ „Белене“ да се строи с държавна гаранция

Снимка: БСП

АЕЦ „Белене“ трябва да се строи с държавна гаранция и БСП ще подкрепи правителството, ако промени сегашното си решение. Това каза депутатът от Социалистическата партия Таско Ерменков пред bTV. Според него това е най-сигурният проект в тази част на Европа и след 10 години ще подкрепи „развитата икономика“ на България.

Припомняме, че в документацията към вече обявения търг за избор на стратегически инвеститор е заложена пределна цена от 10.5 млрд. евро (22 млрд. лв.), а срокът за построяване на атомната електроцентрала е 10 години. Категорично е посочено, че проектът ще се осъществява бе държавни гаранции – нито финансови, нито гарантирани изкупни цени на тока. Държавата ще участва само с активите, които вече е платила – лицензираната площадка и вече платеното оборудване.

„Държавната гаранция позволява поевтиняване на привлечения ресурс. Лихвите по заем за изграждането ще бъдат по-ниски при държавна гаранция”, убеден е експертът и даде пример с модернизирането на ТЕЦ „Марица Изток-3“ с държавна помощ.

БСП ще подкрепи решение на управляващите за държавна гаранция, въпреки че са опозиция на ГЕРБ. „Ако правителството реши, че иска държавна гаранция, не ние подкрепяме него, а то подкрепя нашите виждания”, смята Ерменков.

Според него централата би издържала земетресение от 9 степен по Рихтер. „Самите реактори са проектирани така, че да издържат външна агресия и дори на удар от Боинг 747, няма да им се случи нищо. Ако се покачи нивото на Дунав и се скъса бента на Черна вода, площадката е проектирана така, че да остане 20 сантиметра отгоре”, заяви Ерменков.

Таско Ерменков коментира и прогнозите, че цената на тока ще скочи след построяването на АЕЦ „Белене”. „Няма да плащаме по-скъп ток. Говорим за цена не днес, а след 10 години, когато ще сме с една развита икономика. Сравнена с днешната цена няма да бъде по-скъпа“, смята той.
Коментари: 0