БТПП настоява логистичните бази да станат критична инфраструктура

От бизнес организацията настояват още за въвеждането на електронни товарителници и промяна в правилата за влизане/излизане от София

БТПП настоява логистичните бази да станат критична инфраструктура

Обособяване на логистичните бази в страната като обекти от критичната инфраструктура (система от съоръжения, услуги и информационни системи, чието спиране, неизправно функциониране или разрушаване би имало сериозно негативно въздействие върху икономиката) за времето на настъпващите усложнения от Covid-19 върху нормалния стопански живот.

Въвеждане на електронни товарителници с цел пестене на време, по-добра отчетност и по-добър контрол, както и разширяване на обхвата на лицата, които са част от изключенията в заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, свързана с блокирането на влизането и излизането от София. Това са част от предложенията на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в подкрепа на бизнеса заради кризата.

БТПП настоява в пакета от предложения за подкрепа на бизнеса да се разгледа възможността за облекчаване на визовия режим на България с други страни с оглед възстановяване на туристическия сектор. Припомняме, че преди около седмица именно за това настояваха и от Националния борд по туризъм – за облекчаване на визовия режим за руски и турски граждани.

„Разглеждане на възможностите за предоставяне на безлихвени кредити на български физически лица или ваучерна система за хора с нисък доход, с цел почивка в хотели или други места за настаняване в страната“, искат още от БТПП. От там настояват още и за преструктуриране на Програмата за развитие на селските райони с акцент върху малките и дребни стопанства, отглеждащи плодове и зеленчуци в страната.

И като последно предложение от БТПП настояват за удължаване на сроковете за подаване на годишни данъчни декларации до 30 юни  по чл. 50 и чл. 55 от ЗДДФЛ и чл. 92 от ЗКПО, като съответно срокът за заплащане на дължимия годишен данък за 2019 г. да е до 30 септември.

„БТПП счита, че е необходимо да се предприемат още комплексни мерки, които да обхванат още по-широк кръг от компании и хора. Трябва да мислим и за бъдещите мерки, с които да започне възстановяването на икономиката до нивата от преди кризата“, пишат още те.

Коментари: 0