Правителството отмени часовите ограничения за влизане и излизане от София

Поредната отмяна на заповед идва с хаоса, който се получи след въвеждането на „прозорците“ за преминаване през КПП-тата

Правителството отмени часовите ограничения за влизане и излизане от София

Снимка: МС

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

След хаоса от последните дни, предизвикан от решението на властта да затегне контрола върху влизането и излизането от София, сега се прави крачка назад. От днес, 21 април, гражданите, които отиват или се връщат от работа с личен автомобил, ще могат да влизат и излизат от София по всяко време срещу декларация. В нея ще трябва да бъдат посочени и работното място, и телефонът на работодателя, се казва в нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

С нея се отменя решението в сила от 00.00 ч. на 17 април, четвъртък, с което се дават само два прозореца на работещите извън столицата софиянци – от 06.00 ч. до 08.00 ч. и от 18.00 ч. до 20.00 ч. Оказа се обаче, че формираните КПП-та не могат да поемат трафика и много хора не успяваха да минат, с което или трябваше да се върнат стотици километри назад, или да чакат пред постовете 12 часа до следващия „прозорец“.

Със същата заповед бе забранено изцяло влизането и излизането от София, с изключение на определени специализирани и служебни автомобили. Блокажът беше обявен на среднощен брифинг (в 23.30 ч. в четвъртък, 16 април) и започна да действа 30 мин. по-късно). Това беше своеобразно наказание от страна на националния оперативен щаб (НОЩ) и МВР, които обвиниха хората, че не спазват карантината и лъжат в декларациите си, за да пътуват за Великден.

Припомняме, че това е поредната заповед на здравния министър Кирил Ананиев, въведена набързо и отменена няколко часа или няколко дни по-късно, след като се установи, че не действа или само влошава ситуацията около мерките срещу коронавируса.

Коментари: 0