Коронавирусът пренарежда амбициите на IBM

Облачният бизнес се радва на добри резултати през първото тримесечие

Коронавирусът пренарежда амбициите на IBM

Снимка: IBM

1012 ~ 2 мин. четене
Облачният бизнес на IBM, едно от най-важните подразделения на компанията, се радва на силен растеж през първите три месеца на 2020 г., въпреки причинените от коронавируса смущения, предава CNN. Пандемията обаче ще доведе до преосмисляне на очакванията и насоките за годината.

Компанията регистрира 5.4 млрд. долара приходи от облачни услуги, което представлява 19% ръст спрямо същия период на предходната година. Увеличението е по-малко от 21-те процента, отчетени през предходното тримесечие. 

Като цяло финансовите резултати на компанията за трите месеца, завършващи през март, до голяма степен съответстват на очакванията на анализаторите от Wall Street. IBM отчете тримесечни приходи от 17.6 млрд. долара, което е с 3.4% по-малко от предходната година и печалба от акция в размер на 1.84 долара (при прогноза на анализаторите от 1.80 долара). 

Акциите на компанията паднаха с около 3.8% в следборсовата търговия.

“IBM остава фокусирана върху подпомагането на нашите клиенти да се адаптират към непосредствените предизвикателства на пандемията COVID-19, докато ние продължаваме да им даваме възможност да прехвърлят критичните си работни задачи към хибриден облак и да разширят използването на AI, за да трансформират своите операции”, коментира Арвинд Кришна, новоназначеният изпълнителен директор на IBM. 

Кришна, който по-рано ръководеше облачния бизнес на IBM, пое поста на главен изпълнителен директор на компанията по-рано този месец, заменяйки Джини Ромети.

В понеделник IBM също понижи целогодишните си насоки за 2020 г. поради несигурността около коронавируса. Компанията очакваше целогодишна печалба на акция от най-малко 13.35 долара, според последния си доклад за приходите. Сега предстои преоценка на параметрите въз основа на разместването на макроикономическата рамка. 

Облачните изчисления придобиват все по-голямо значение за компанията, като този фокус сега бива подчертан и от тенденцията към отдалечена работа от вкъщи вследствие на коронавируса. По думите на Кришна това допълнително ускорява прехода към облачни услуги. 

Компанията вече направи залог в тази посока, а през 2018 г. го затвърди с придобиването на Red Hat в сделка за 34 млрд. долара. 

Подкрепи Economic.bg